MEDALJEHÅP: Maren Lundby kan bli den første norske kvinnelige hopper til å ta VM-gull. Her fra prøve-OL tidligere denne måneden. (AP Photo/Lee Jin-man)
MEDALJEHÅP: Maren Lundby kan bli den første norske kvinnelige hopper til å ta VM-gull. Her fra prøve-OL tidligere denne måneden. (AP Photo/Lee Jin-man)

– Hun er vårt største medaljehåp

Den 22-årige «VM-veteranen» har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. Nå er hun hoppleirens største medaljehåp.

Hun er kun 22 år, men skal delta i sitt femte VM. Nå seiler Maren Lundby opp som Norges sikreste medaljekort i hoppbakken.

Hoppet VM som 14-åring
Allerede som 14-åring deltok jenten fra Kolbu i sitt første VM. I Liberec 2009 endte Lundby på 22. plass, men hun skrev likevel historie. Hun ble nemlig den aller første kvinne til å hoppe i et ski-VM, da hun hoppet med startnummer én i førsteomgangen. I det samme rennet tok den norske hopp-pionéren Anette Sagen bronsemedalje. Det er fortsatt Norges eneste individuelle medalje i hopp for kvinner.

I Lathi 2017 kan Maren Lundby skrive historie igjen.

– Det hadde vært utrolig kult å bli den første norske kvinne til å vinne et VM-gull i hopp, men jeg tenker ikke så altfor mye på det. Målet mitt er å ta medalje. Jeg skal i alle fall gi alt, sier Maren Lundby til TV 2.

22-åringens resultater den siste tiden gir god grunn til optimisme. I desember 2016 vant hun sitt første verdenscuprenn, og siden den gang har det blitt tre seirer til, to andreplasser og tre tredjeplasser. Lundby ligger dermed på tredjeplass sammenlagt i verdenscupen.

– Hvordan forklarer du årets gode resultater?

– Det er nok litt tilfeldig. Det er uansett veldig artig å få betalt etter å ha holdt på med dette i mange år. Teknikken sitter bedre og bedre, og jeg har fått gode svar i bakken, sier totningen.

Har allerede en VM-medalje
I Falun 2015 var hun en del av mikslaget som tok sølv. Til tross for sin unge alder, har hun opparbeidet seg mye VM-erfaring.

SØLVLAGET: Laget som tok sølv i mikskonkurransen i Falun 2015. Anders Bardal, Rune Velta, Line Jahr og Maren Lunby. Men det er kun Lundby som får muligheten til å forsvare sølvet. Velta og Bardal har lagt opp, mens Jahr ikke ble tatt ut til årets VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SØLVLAGET: Laget som tok sølv i mikskonkurransen i Falun 2015. Anders Bardal, Rune Velta, Line Jahr og Maren Lunby. Men det er kun Lundby som får muligheten til å forsvare sølvet. Velta og Bardal har lagt opp, mens Jahr ikke ble tatt ut til årets VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er ikke erfaringen det skal stå på. Jeg begynner å føle meg rutinert og jeg vet hva det går i. VM er noe annet enn et vanlig verdenscuprenn, og resultatlisten kan ofte se litt annerledes ut.

Da kommer tryggheten hun har fått fra sesongens gode resultater godt med.

– Resultatene jeg har hatt hjelper på selvtilliten. Det har vært en ny situasjon for meg det å kjempe i toppen i de fleste renn, men jeg føler jeg har taklet det bra.

Lundbys beste individuelle VM-resultat er fortsatt 11. plassen fra Holmenkollen i 2011.

Fotball-Lundby
Men det er ikke bare i hoppbakken Lundby kan prestere. Hun var tidligere aktiv fotballspiller, og Instagram-videoen hun nylig la ut, viser at teknikken holder et høyt nivå.

– Jeg spilte fotball frem til jeg var 16, men etter det ble det hopping for alle penga, sier Lundby.

Se triksestuntet i videoen til høyre.

I likhet med Daniel-André Tande og Andreas Stjernen, er det de rødkledde fra Anfield som er Lundbys favorittlag.

– Liverpool har alltid vært favorittlaget, sier Lundby.

– Hun er vårt største medaljehåp
Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen er ikke overrasket over at Lundby nå har fått sitt definitive gjennombrudd i verdenstoppen.

– Det har vært gjort godt arbeid over tid, og flere brikker har falt på plass. Det er nok mer et resultat av mange år med høy kvalitet på treningen, enn tilfeldigheter, sier Bråthen til TV 2.

Hoppsjefen beskriver Lundby som en utøver som gjør alt riktig for å bli best.

– Hun er grundig og seriøs i det meste som skjer. Hun har hele tiden vilje til å gjøre de nødvendige grepene for å ta neste steg, som hun nå har klart å gjøre, sier sportssjefen, og legger til:

– Basert på statistikk, så er hun vårt største medaljehåp i VM.

VM i Falun for to år siden ble en braksuksess for det norske hopplaget. Rune Velta vant gull i normalbakken, i tillegg til bronse i storbakkerennet. Herrene vant lagkonkurransen, samtidig som det ble sølv i den nevnte mikskonkurransen. Det eneste rennet det ikke ble medalje i, var kvinnenes individuelle renn.

– Vi går for å ta medalje i alle konkurransene vi stiller opp i. Så får vi heller evaluere hendelsesforløpene i enkeltkonkurransene etter hvert. Akkurat nå føles det meste å være på plass. Så håper vi at den følelsen er riktig, sier Bråthen.