– Jeg skal lage Northug-caps med påskriften «Let's make Skiforbundet great again»

Petter Northug med flere verbale stikk til Skiforbundet.

Petter Northug var i verbalt storslag to dager før VM-sprinten i Lahti. Northug tok seg god tid til å prate med pressen. 31-åringen, som for anledningen trente med vesten til svenske Teodor Peterson (!), hevder selv at formen er elleve av ti.

– Skalaen er sprengt, sier han.

Northug har bitt seg merke i at Vidar Løfshus vil kikke han og trener Stig Rune Kveen nærmere i kortene.

– Løfshus er veldig interessert i det vi har gjort. Men vi har ikke gjort noe som helst. Han vil vite hva vi har gjort, men vi har ikke gjort noe som helst. Jeg skjønner at han er nysgjerrig. Kanskje han skal få kikke på hemmelighetene når han er ferdig i jobben sin, sier Northug.

– Vi er det samme teamet som tok fire gull i Falun. Petter ble nummer to sammenlagt i verdenscupen og sprintcupen i fjor. Løfshus er en fin type. Jeg har god dialog med Vidar, svarer trener Stig Rune Kveen.

Northug tok seg tid til å prate om det meste på skistadion i Lahti. Han kom også innom Donald Trump. Northug svarte spøkefullt ja på spørsmål om gårsdagens nyheter om at han kun går sprinten og femmila var «fake news».

– Fellesnevneren mellom meg og Trump er at når jeg skal søke på stillingen til Løfshus når han går av etter sesongen, blir det Northug-caps med «Let's make Skiforbundet great again», gliser Northug.

Reiser hjem til Norge etter sprinten
For noen uker siden uttalte Northug at han ikke var sikker på om han skulle knekke Sergej Ustjugov i starten eller på oppløpet på stafetten. Nå blir det ikke stafett på Northug, men 31-åringen har skumle planer om å knekke russeren på sprinten.

– Jeg har ikke bestemt meg for hvor jeg skal ta Ustjugov. Det kan fort være at jeg knekker ham på oppvarmingen. Det er en tredje mulighet. Ellers kan jeg kjøre fra ham i utforbakkene. Jeg har noen timer på meg for å legge en endelig plan, sier han.

Trener Stig Rune Kveen bekrefter overfor TV 2 at Northug reiser hjem til Norge for å trene etter sprinten. Northug er kvalifisert for femmila, som går på VMs siste dag.

– Han reiser hjem for å forberede seg til femmila. Planen er å gå femmila, men det første fokuset er torsdagens sprint, sier Kveen.

Tar dametrykket
I onsdagens Northug-dokumentar kan mamma May Northug avsløre at det er hun som åpner fanposten til sønnen. Flere frierbrev har funnet veien til Mosvik. Northug lar moren styre på med sitt.

– Jeg har gitt ansvaret til moren min, og så passer jeg heller på damestrømmen inn til de yngre utøverne på laget. Det er et ekstremt trykk på dem før et sånt mesterskap. Alle nordiske damer tilbyr sine tjenester like før start. Det kan ta fokuset vekk fra en ung og snart våryr Johannes Høsflot Klæbo, sier Northug.

– Så du er en slags mellomstasjon?

– Ja, du kan si det slik. Det blir litt som vi har testere ute dagen før konkurranse, smiler Northug.