Full strid om pass-bevis: Er dette Mahads djiboutiske bror?

OSLO TINGRETT (TV 2): Nasjonalt ID-senter har analysert en kopi av et djiboutisk pass, som man ikke utelukker kan tilhøre Mahads bror. Mahads advokat avviser pass-beviset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet saken der bioingeniøren Mahad Mahamud har saksøkt staten for å få tilbake sitt norske statsborgerskap.

Utlendingsnemda mener 30-åringen, da han kom til Norge som fjortenåring, løy om at han var født i Somalia, mens han og familien ifølge UNE er fra naboandet Djibouti.

– Jeg er født i militærleiren Afsioni i bydelen Afsioni i Mogadishu. Min far var soldat. Jeg flyktet fra leiren i 1991 sammen med min mor og mine tre søsken, heter det i asylintervjuet med Mahad, 15. november i 2000.

– Utsatt for bakvaskelse

Siden 2008 har han hatt norsk statsborgerskap, men i 2013 fikk politiet et tips om at Mahamud egentlig var fra Djibouti. Tipseren er ifølge Mahad en djiboutisk mann bosatt i Sveits, og ute etter å skade ham.

– Mahad er utsatt for en bakvaskelseskampanje, sa hans advokat Arild Humlen til TV 2 da rettssaken startet i Oslo tingrett.

I 2016 ble Mahamuds norske statsborgerskap trukket tilbake, og han er ilagt varig innreiseforbud til Norge og hele Schengen-området, fordi norske myndigheter mener hele hans argumentasjon for å få opphold og statsborgerskap er basert på feilaktig informasjon om hvem han er.

Bakgrunn: Anonymt tips førte til at Mahad mistet statsborgerskapet.

Advokat Arild Humlen og advokatfullmektig Elise Nygård ved Humlen advokater fører saken i retten, og det var Nygård som startet med sitt innledningsforedrag tirsdag.

Nygård refererte til Mahamuds forklaringer til norske myndigheter der han i detalj beskriver hvordan han og familien flyktet fra Somalias hovedstad Mogadishu til Etiopia i 1991 og hvordan han alene angivelig flyktet videre til han ankom Norge høsten 2000.

La frem nytt pass-bevis

Regjeringsadvokat Erik Bratterud la i dag frem et nytt dokument som omhandler et djiboutisk pass fra 2016 og et ID-kort fra 2001 som skal underbygge påstandene om at Mahads familie ikke er somalisk.

Passet er etter det TV 2 kjenner til analysert av Nasjonalt ID-senter, og skal brukes som bevis for at Mahads bror og dermed familie er fra Djibouti.

I rapporten som legges frem i dag, hevdes det at broren er født i Djibouti i 1979, har adresse og bankkonto i Djibouti og at han på Facebook har oppgitt at han har gått på skole og studert i Djibouti.

Undersøkelser viser ifølge regjeringsadvokaten også at Mahads bror chatter med broren i Norge på fransk, et språk som ikke er vanlig i Somalia, men ett av flere offisielle språk i Djibouti.

– Har gjort mye for å skjule at han kommer fra Djibouti

Om det djiboutiske ID-kortet fra 2001 konkluderer regjeringsadvokten slk:

– Staten er av den oppfatning av at dette er Mahads bror, sier Bratterud.

Mahads advokat Arild Humlen avviser at det omtalte passet, et djiboutisk tjenestepass fra 2016, beviser noe om hans klients fødeland eller opprinnelse. Han avviser at passet tilhører Mahads bror, og sier Nasjonalt ID-senter advarer mot å bruke passet som bevis alene forde det hefter for mye usikkerhet ved fastsettelsen av identiteten.

SAMME PERSON?: Mahads advokat mener det er åpenbart at personen i passet ikke er broren til klienten. Mannen til venstre er broren Abdulkadir, mens mannen til høyre er en person som heter Abdoulkader.
SAMME PERSON?: Mahads advokat mener det er åpenbart at personen i passet ikke er broren til klienten. Mannen til venstre er broren Abdulkadir, mens mannen til høyre er en person som heter Abdoulkader. Foto: Nico Sollie/TV 2.

– Personen er ikke identisk med broren til Mahad, navnet er ikke identisk og det har ikke samme utseende. Passet tilhører en god venn og forretningspartner til Mahad, sier advokat Humlen.

– Det er overveiende sannsynlig at Mahad kommer fra Djibouti, og han har gjort mye for å skjule dette, kontrer Bratterud i en kommentar til TV 2.

– Personen på ID-kortet og passet er sannsynligvis samme person som søkte familiegjenforening i 2002, sa Bratterud i sitt innledningsforedrag.

Se advokat Humlen sammenligne passbildet med bilde av Mahads bror øverst i artikkelen!

– Sterke bånd til Djibouti

UNE og UDI mener Mahad ikke er fra Somalia, og argumenterer i sin sak for at hans tilknytning Djibouti er mye sterkere enn til det han hevder er sitt hjemland.

Blant disse elementene er pengeoverføringer han skal ha gjort til Djibouti, og at han tidligere har giftet seg med en kvinne i Djibouti. Selv hevder han at hun også er somalisk, og at ekteskapet, som senere ble oppløst, også ble inngått i en seremoni i Etiopia.

I tillegg har UDI et vitnemål hvor Mahads egen far opplyser at han er fra Djibouti og at han egentlig heter noe annet.

Dette vitnemålet stammer fra da familien søkte familiegjenforening med Mahad og intervjuet ble gjort i Etiopias hovedstad Addis Abeba i 2002.

På spørsmål om farens vitnemål sier Mahad at det er flere sider av saken, og at det er uklarheter rundt hva faren faktisk har forklart i rapporten. Han har fremholdt at faren skal ha vært svært syk under intervjuet.

MOTPARTEN: Regeringsadvokat Erik Bratterud (t.v) og advokat Ellen Idun Lersbryggen (midten) representerer staten i Mahad Mahamuds søksmål.
MOTPARTEN: Regeringsadvokat Erik Bratterud (t.v) og advokat Ellen Idun Lersbryggen (midten) representerer staten i Mahad Mahamuds søksmål. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

– Jeg ser at det er mange motsigelser i teksten hvor de påstår at pappa sier det. Jeg kunne ønske UNE kom hit så vi kunne diskutere, sa Mahad til TV 2 i januar.

Mahad Mahamud har beviselig hatt mye kontakt med personer i Djibouti, og han har også besøkt landet flere ganger.

Det i seg selv beviser ikke hvor han kommer fra, mener hans advokat - og Mahamud selv forklarer sine reiser med at det er tryggere for ham å fly til Djibouti enn til Etiopia når han skal besøke slektningene i byen Dire Dawa i Etiopia. Dire Dawa ligger rundt fire timers kjøring fra Djibouti.

Det er satt av tre dager til Mahamuds søksmål i Oslo tingrett. Onsdag skal han selv gi sin forklaring fra vitneboksen.

Fakta om saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, menble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I april i fjor fattet Utlendingsnemnda (UNE) et vedtak om tilbakekalling av statsborgerskapet og utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. 21. februar startet rettssaken i Oslo tingrett.

Kilde: NTB.