TØFF NØTT: Manchester City har ikke gjort seg kjent for sin defensive stabilitet denne sesongen. Tirsdag kveld venter Europas mestscorende lag.
TØFF NØTT: Manchester City har ikke gjort seg kjent for sin defensive stabilitet denne sesongen. Tirsdag kveld venter Europas mestscorende lag. Foto: Andrew Yates

Hodepine for Guardiola i Mesterligaen – ingen lag scorer mer enn Monaco

Ingen lag i Europas øverste divisjoner scorer flere mål enn Monaco. TV 2s fotballekspert tror Manchester City vil få store problemer.

Manchester City tok seg greit videre til finalespillet i Mesterligaen med en andreplass i gruppespillet bak Barcelona i gruppe C.

Tirsdag kveld skal Pep Guardiolas menn ut i det første av to åttedelsfinaleoppgjør mot et for tiden svært høytflyvende Monaco.

Monegaskerne leder den franske ligaen tre poeng foran Paris Saint-Germain, med en imponerende målforskjell. 76 mål på 26 kamper er mer enn noen andre i lag i Europas gjeveste toppdivisjoner.

Leonardo Jardims menn har dermed et målsnitt på hele 2,92 per kamp. Det er til og med bedre enn Barcelona (2,74), som fronter kanskje tidenes angrepstrio i Lionel Messi, Neymar og Luis Suárez.

Men selv om målene renner inn, er det ingen utpregede storscorere hos den franske ligalederen.

Radamel Falcao står som lagets toppscorer i Ligue 1 med sine 16 scoringer. Det er hele ni mindre enn ligaens toppscorer Edinson Cavani, som etter at Zlatan Ibrahimovic forsvant til Premier League, har bøttet inn mål denne sesongen.

Så hvor kommer målene fra?

De franske ligalederne kan slå i bordet med 14 forskjellige målscorere i ligaen denne sesongen. Det er to flere enn Barcelona, men like mange som tirsdagens Mesterliga-motstander Manchester City.

Den store forskjellen er imidlertid at Monaco har hele åtte spillere som har bidratt med fem eller flere mål.

Det er tall som står i stor kontrast til eksempelvis Barceona og City, som bare har henholdsvis Sergio Agüero og Raheem Sterling i lyseblått, og «MSN» og Rafinha i Catalonia med mer enn fem ligascoringer hver.

Det er potensielt dårlig nytt for et Manchester City som ved flere anledninger denne sesongen har vist manglende evne til å forsvare seg og tette igjen bakover, og i tillegg må klare seg uten kaptein Vincent Kompany.

John Stones har ikke vist seg å være den stopperbautaen han ble hentet for å være, og med en til tider uryddig Nicolás Otamendi eller venstreback Aleksandar Kolarov ved hans side, har City på ingen måte imponert defensivt.

I Mesterligaen har det imidlertid gått scoringsmessig seigere for den franske storklubben. Med ni scoringer på seks kamper er det bare Sevilla, Leicester, Leverkusen og Atlético Madrid, av lagene som tok seg videre fra gruppespillet, som har scoret færre mål.

– Bare Chelsea er bedre enn Monaco

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller mener man ikke skal legge for mye i akkurat det.

– Nå scoret de fire mål på to kamper mot Tottenham i gruppespillet. Jeg vet ikke hvor mange lag som kan matche det i Premier League. Det er heller ikke sånn at de hadde flaks da de vant de to kampene mot dem. Jeg ser ikke for meg at Monaco ikke scorer mål mot Manchester City. I begynnelsen av sesongen var jeg naturlig litt skeptisk, men jo mer jeg ser dem, jo mer liker jeg dem, sier Stamsø Møller.

Stamsø Møller, som arbeider svært tett på Premier League, mener det ikke er mange engelske lag som kan måle seg med det nivået Monaco viser denne sesongen.

– Det er bare Chelsea i Premier League som er bedre enn Monaco. Det er ikke et blaff eller en tilfeldighet. Det er ikke Ligue 1 som er dårlig. Monaco spiller skikkelig god fotball og er den store positive overraskelsen denne sesongen. De har mange interessante spillere som helt sikkert vil være ønsket av store klubber i sommer, sier han.

TV 2s fotballekspert trekker frem en venstrebent høyreving som Monacos kanskje den aller beste og viktigste spiller, og har også et godt øye til en unggutt på Martin Ødegaards alder.

– Bernando Silva er den beste. Han ville gått inn og styrket nesten alle lag i Premier League. I tillegg til ham er det i hvert fall fem spillere til som bør være på blokken til mange klubber i sommer. Det er mange. Det er ikke bare to eller tre spillere hvor resten er solide. Det er virkelig dit man bør se for å finne kvalitet. De har også Fabinho, Tiemoue Bakayoko og Kylian Mbappé, som virkelig er et fenomen. Han er yngre enn Ødegaard og ganske så mye bedre, mener Stamsø Møller.

Han vil imidlertid ikke være med på å trekke for mange paralleller til det Monaco-laget som tapte Mesterligafinalen mot Porto og en ung José Mourinho i 2004.

– Jeg synes dette laget er annerledes enn det Monaco-laget, ikke nødvendigvis fordi spillerne er så mye bedre, men fordi fotballen har forandret seg. De slo jo ut Real Madrid på sin vei, men det er vanskelig å sammenligne. Det er visse likheter, men det er vel egentlig bare Patrice Evra som virkelig ble en stor stjerne fra det laget. Ludovic Guily spilte riktignok i Barcelona, men uten den helt store suksessen, sier Stamsø Møller.

Guardiola vil ikke ha favorittstempelet

Pep Guardiola mener selv at hans Manchester City ikke er noe større favoritt enn sine gjester til å avansere til kvartfinalen i Europas gjeveste klubbturnering.

– Jeg er virkelig imponert over hvor gode de er. Fysisk sterke, backer som spiller som vinger og vingene spiller som offensive midtbanespillere . Spissene deres kjemper hele tiden, og inne i boksen har de Germain og Falcao. Det er et komplett lag som scorer mer mål enn noen i Europa, sier City-treneren på en pressekonferanse før oppgjøret.

Stamsø Møller tror ikke Manchester City kommer til å klare å holde tett bakover mot storscorerne fra fyrstedømmet, og mener lagene målt opp mot hverandre er den perfekte oppskrift for underholdning.

– Det lukter baklengs for Manchester City. Selv om Stones har spilt seg opp i det siste og de har holdt nullen to kamper på rad, bør han og forsvarskameratene spille godt over tid før jeg friskmelder dem. Guardiola har et stopperproblem og et middels forsvar. Jeg er ikke veldig fan av Otamendi og Kolarov er ikke midtstopper, sier Stamsø Møller, som gleder seg til å se hvilke problemer Monaco kan by engelskmennene på.

– Utgangspunktet før kampen kunne ikke vært kulere. Monaco kan gå til kampen med en bedre følelse, for de er underdog. Dette er nødt å bli kule kamper, sier han.