Bjørgen VM-debuterte da dopingbomben smalt: – Det har satt sine spor

Marit Bjørgen fikk oppleve dopingskandalen under VM i Lahti i 2001 på nært hold. De dagene vil hun aldri glemme – av feil grunner.

VM i Lahti 2001 var det første internasjonale mesterskapet på seniornivå for den da 20 år gamle Marit Bjørgen.

Mesterskapet huskes først og fremst for den enorme finske dopingskandalen som rystet langrennsverden generelt, og Marit Bjørgen spesielt.

– Jeg var ung, urutinert og ikke forberedt på det som skjedde i Lahti. Opplevelsen der ble et sjokk, sier Bjørgen til TV 2.

– Jeg husker jo fortsatt mye av det som skjedde, det var spesielt og helt uvirkelig. Det er faktisk vanskelig å skjønne – selv den dag i dag.

På dopingtest med en jukser

Hun fikk nærkontakt med en av de finske profilene som gikk i dopingfella.

– Det som gjorde sterkest inntrykk var da jeg ble innkalt til dopingtest etter et av løpene. Der var også Finlands Virpi Kuitunen, som hadde vunnet rennet. På venterommet var det også en tv. Der kom det plutselig bilder fra en pressekonferanse med Jari Isomätsä. Der og da forsto jeg ikke helt hva det handlet om, alt ble jo sagt på finsk. Men Virpi Kuitunen sto der og ristet på hodet av hva som ble vist på tv-skjermen. Bare noen dager etterpå ble hun også tatt, sier Bjørgen.

– Det øyeblikket der hun ristet på hodet, det sitter igjen. Slike opplevelser setter sine spor, sier Bjørgen.

– Du konkurrerte jo i flere år etterpå mot nettopp Kuitunen, hvordan var det?

UNGE LANGRENNSJENTER: (f.v.) Bente Skari , Tina Bay, Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen er Norges lag på jakstart i Lahti.
UNGE LANGRENNSJENTER: (f.v.) Bente Skari , Tina Bay, Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen er Norges lag på jakstart i Lahti. Foto: Bendiksby, Terje

– Jeg har som prinsipp at jeg tror at alle jeg konkurrerer mot ikke jukser. Slik var det også da Virpi Kuitunen kom tilbake. Hun hadde sonet sin straff.

Langt bak i 2001

Marit Bjørgen er altså 16 år eldre klar for sitt andre VM i Lahti, plasseringene blir garantert bedre denne gang.

Under mesterskapsdebuten i 2001 gikk hun tre distanser.

5 km klassisk:
1. Bente Skari
25. Marit Bjørgen, +1.00

10 km klassisk:
1. Bente Skari
24. Marit Bjørgen, + 2.18

10 km jaktstart:
1. Virpi Kuitunen
19. Marit Bjørgen, +1.51.