SÅ IKKE UT TIL Å REKKE VM: Franske myndigheter godtok ikke FIS' utøverprofil som bevis på at Adrian Solano er en langrennsløper fra Venezuela.
SÅ IKKE UT TIL Å REKKE VM: Franske myndigheter godtok ikke FIS' utøverprofil som bevis på at Adrian Solano er en langrennsløper fra Venezuela. Foto: FIS

Adrian (22) ble mistenkt for å være dopsmugler og terrorist. Nå får han likevel gå VM etter hjelp fra uventet hold

Den venezuelanske langrennsløperen Adrian Solano kan takke finsk velvilje for at han rekker VM-starten.

Som TV 2 fortalte mandag ble den venezuelanske langrennsløperen Adrian Solano stoppet av fransk politi på vei til ski-VM i Lahti.

Det så lenge dårlig ut for at 22-åringen skulle nå VM-starten, etter at han ble kastet i et fransk fengsel, mistenkt for både smugling og terrorisme.

Hadde ikke råd til nye flybilletter

Med bare 20 euro i kontanter og ingen bank- eller kredittkort på seg vekket han oppmerksomhet hos franskmennene som ikke trodde på at han var skiløper.

– Bare fordi han kom fra Venezuela og var mørk i huden så trodde de han smuglet narkotika. Jeg synes det er rasistisk. De undersøkte kroppen hans for å finne narkotika og senere spurte de om han var terrorist, forklarte lagkameraten Cesar Baena.

Etter fem dager bak murene ble han sendt tilbake til Venezuela.

Da så det mørkt ut for sjansene til en VM-start. Det venezuelanske skiforbundet har knapt råd til staver, og en ny flybillett var bare å glemme.

Uventet hjelp

Etter at Expressen kom med saken reagerte den finske TV-profilen Aleksi Valavuori.

Han startet en innsamling via sosiale medier, og nå har de skaffet nok penger til å fly Solano til Lahti i tide til kvalifiseringsrennene for utøvere uten nok FIS-poeng til en automatisk VM-start onsdag.

– Han har løst betalingen, sier César Baena til Expressen.

– Adrian kommer å reise fra Venezuela mandag kveld, og ventes å være fremme i Finland ett døgn senere.

Flybillettene koster 4000 euro (ca. 35.000 kroner), og tar Solano utenom Frankrike denne gangen. Mellomlandingene er i Spania og Nederland.

Initiativtager Valavuori takker det finske folket etter å ha fått det hele i stand.

– Solano-saken er bare en helt utrolig demonstrasjon av finsk gjestfrihet og et genuint ønske om å hjelpe de mindre heldige, skriver han.