Landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug.
Landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug. Foto: Junge, Heiko

Vil kikke Team Northug mer i kortene før OL-sesongen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier de ønsker å være mer aktive i Petter Northugs planlegging inn mot neste sesong. Denne sesongen krasjlandet i starten på grunn av overtrening.

Mandag ble det kjent at Petter Northug tok konsekvensene av sin egen dårlige form og sa seg uaktuell til andre øvelser enn torsdagens sprint og femmila – øvelsene han er forhåndskvalifisert til som tittelforsvarer.

Denne sesongen er så langt en katastrofe for Northug, som på grunn av overtrening i november knapt har fått trent og konkurrert ordentlig.

Nå varsler landslagsledelsen ved landslagssjef Vidar Løfshus at de vil involvere seg mer i planleggingen av hvordan Northug skal trene i den tiden han står utenfor landslaget.

– Vi skal evaluere dette etter sesongen, men vi ønsker å være mer aktive i planleggingen inn mot neste sesong, sier han til TV 2.

Neste sesong er det OL i Sør-Korea, som er et stort mål for Petter Northug.

Løfshus sier at de ikke ønsker mer styring av Northugs opplegg, men:

– Vi ønsker at Tor Arne Hetland og Eirik Myhr Nossum kan være litt mer med i diskusjonene. Jeg tror det kan være god sparring for Stig Rune Kveen (Northugs trener, journ.anm.) og Petter at de er med og kikker dem litt i kortene. Han er jo utenfor landslaget i den perioden, men litt tettere på kan kanskje være bra for begge parter, sier landslagssjefen.

Petter Northugs trener Stig Rune Kveen ønsker ikke å kommentere Løfshus' innspill om å kikke Team Northug nærmere i kortene.

– Vårt fokus er sprinten på torsdag og å få til en god avslutning på årets sesong, skriver han i en sms til TV 2.

Løfshus tror denne sesongens nedtur bare vil motivere Petter Northug frem mot OL.

Onsdag kl. 19 sender TV 2 dokumentaren «Northug: Jakten på VM-formen». Der erkjenner skistjernen at han ikke hadde vært i VM-troppen om han ikke hadde frikort til sprint og femmil.

Trente for hardt

Overtreningen kom som følge av at Northug ikke klarte å holde seg i tøylene etter et høydeopphold.

– Etter Val Senales ble det gjennomført tøffe intervalløkter og et testløp. Kombinert med tøff styrke- og spensttrening ble det for mye. Problemet i min verden var at jeg følte meg helt rå. At jeg tålte mye trening og kunne gi kroppen mye juling. Jeg klarte ikke å tolke signalene på at jeg var mer sliten enn jeg var. For meg var det bare push, push, push, ingenting kunne stoppe meg, sier Petter Northug i dokumentaren.

– Det viste seg at man må være flink til å lytte. Her ble det for lite hvile og rolig trening droppet i en viktig periode. Kroppen gikk i en slags dvalemodus. Det tok lengre tid å komme over enn planlagt, sier han.

Feilen er en nybegynnerfeil av en så rutinert løper som Petter Northug. Heller ikke trener Kveen klarte å tøyle ham.

– Petter er 31 år. Han vet jo selv hva han skal gjøre og hvordan han skal trene, men han er fortsatt en fuglehund på første jakten når kroppen spiller på lag. Utfordringen hans er at han lett rives med når kroppen er på lag. Man må gi ham et stikk i siden når han skal trene rolig.