– Vi ble møtt av et skilt hvor det stod: «Hunder og kvinner ikke tillatt»

Suzann Pettersen følte seg ikke veldig velkommen før junior-EM, men golfklubber forbeholdt menn eksisterer fremdeles. Blant annet der OL skal spilles i 2020.

Kasumigaseki Country Club i Tokyo skal etter planen være vertskap for OL-turneringen i golf i 2020.

Men de har et problem: Klubben som eier banen tillater ikke at kvinner blir fullverdig medlem, og nekter også kvinner å spille på banen på søndager.

Det har fått Den internasjonale olympiske komitéen (IOC) til å se rødt, som krever at klubben innfører likeverdig medlemskap for begge kjønn.

– Vi har gjort det helt klart at det må være kjønnslikhet. Om de ikke klarer å få det til, så må vi få tak i en ny bane, men arrangørene er sikre på at de vil innføre det, sier IOCs visepresident John Coates til nyhetsbyrået Reuters.

Ikke overrasket golfstjerne

Ifølge byrået diskuterer klubben i disse dager hva de skal gjøre med saken.

Men det er ingen enkel avgjørelse.

– Vi meldte oss ikke frivillig til å arrangere OL-turneringen. Vi ble spurt om det. Vi syns denne situasjonen er vanskelig, sier klubbpresident Kiichi Kimura.

En nordmann som har ambisjoner om å delta i Tokyo er Suzann Pettersen. Hun er ikke overrasket over baner bare forbeholdt menn.

– Man blir ikke sjokkert av å høre det, men japanerne vil nok ha det på sin måte. I verste fall må IOC finne en ny bane, sier den norske golfstjernen Suzann Pettersen til TV 2.

– Det er synd å si det, men i 2017 så har man fortsatt en kultur innenfor sporten at det er baner som er forbeholdt menn. Man ser det på visse baner i Skottland.

Hun har selv opplevd ubehagelige situasjoner i forbindelse med at hun har spilt turneringer på baner hvor det til vanlig ikke tillates kvinner.

Et eksempel er da hun spilte EM som junior.

– Da ble vi møtt av et skilt hvor det stod «dogs and women not allowed.» I den rekkefølgen. Da følte vi oss ikke så veldig velkomne, innrømmer Pettersen.

Ser bedring

Men «Tutta» ser bedring i situasjonen.

– Ulike steder i verden blir man mer og mer åpne på at man er mer åpne for at man har både kvinner og menn som medlemmer og spillende på baner, sier golfesset.

Hun viser blant annet til den legendariske golfbanen Augusta National i USA som i 2012 tok inn sine første kvinnelige medlemmer.

– Med tiden vil de sære utslagene forsvinne, men noen må starte den endringsprosessen, sier Pettersen.

– Jo større og gjevere klubber som åpner opp, jo vanskeligere blir det for mindre klubber å holde på det sære.