BANKKORT: På bankkortet finnes det mye informasjon om deg som du bør beskytte.
BANKKORT: På bankkortet finnes det mye informasjon om deg som du bør beskytte. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Slik unngår du ID-tyveri

Redd for at noen skal stjele din identitet? Du kan selv gjøre flere ting for å minimere sjansene for det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn blir utsatt for ID-tyveri, viser tall utarbeidet for Skatteetaten og Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS).

4,2 prosent av den voksne befolkningen i Norge er berørt av denne formen for kriminalitet.

I mange tilfeller er det vanskelig å unngå, men ekspertene har likevel noen tips til tiltak som kan minimere sjansen for å bli utsatt for dette.

– Det er krevende å gjennomføre et ID-tyveri. Som tyv må du ha tilgang på flere opplysninger, og det hver enkelt kan gjøre for å sikre seg selv best mulig er å gjøre denne informasjonen utilgjengelig for andre, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til TV 2.

Beskytt informasjonen

Thon har flere tips til ting du kan gjøre i hverdagen for å minimere sjansen for å bli utsatt for et ID-tyveri.

Identitets-tyveri oppstår når...

... noen anskaffer, overfører, besitter eller fremstår som rette innehaver av personlige opplysninger tilhørende en privatperson eller selskap på en uautorisert måte, med den hensikt å begå bedrageri eller annen kriminalitet.

Kilde: Datatilsynet

– Vær forsiktig med ID-kortene dine. Dersom noen får tak i personnummer eller annen informasjon som finnes på bankkort, pass og liknende har de det de trenger, sier han.

I tilfellet Åsted Norge har fortalt om mistenker Vitalijus Eglynas (35) at tyveriet skjedde da han sendte en kopi av bankkortet til en bilselger for å få gjennomført et bilkjøp.

– Vært alltid kritisk til stedene som ber om denne typen informasjon, sier Thon.

Selv om ikke du aktivt deler personopplysninger er det flere måter uvedkommende kan få adgang til dette.

Vær kritisk

En måte er å hacke datamaskin, mobil eller mail.

– Dette kan for eksempel gjøres ved at man blir tilsendt et vedlegg på epost, og når man åpner vedlegget kan uvedkommende finne en vei inn. Derfor vil jeg også oppfordre til å være svært skeptisk til vedlegg sendt fra ukjente avsendere, sier Thon.

Råd for å unngå ID-tyveri

  1. Pass på informasjonen din! Ingen andre skal ha tilgang til ID-kortene dine og personnummeret ditt
  2. Vær kritisk til hva du lagrer av personinformasjon på PC og mobiltelefon
  3. Vær forsiktig med å bruke debet-kort til netthandel
  4. Vær kritisk til bedrifter eller nettsider som ber om personinformasjonen din
  5. Ha lås på postkassa. På den måten beskytter du post med personinformasjon fra å bli stjålet

Kilde: NorSIS og Datatilsynet

– Også det å ikke notere pin-koder på mobil eller datamaskin er et grunnleggende råd. I tillegg kan ID-papirer bli stjålet, så også dette er det viktig å sikre seg imot, sier Thon.

Mer omfattende

I NorSIS har de sett en endring i sakene knyttet til ID-tyveri de siste årene. Den største endringen er at omfanget blir større og at det berører stadig flere.

NorSIS har også flere tips til hvordan du kan hindre ID-tyveri.

På sine nettsider advarer de mot å dele informasjon med ukjente på internett, å legge inn personinformasjon på sider til bedrifter du ikke vet nok om. De anbefaler også å bruke kredittkort når du betaler over internett og ikke debetkort.

I tillegg skriver de på sine nettsider at det er viktig å sikre både mobilen sin og datamsakinen sin, og at også fysiske tiltak kan være nødvendige. Dette kan for eksempel være å låse postkassa så uvedkommende ikke får tilgang til personopplysninger som kommer i posten, og å begrense antall kort og personopplysninger i lommebøker og vesker.