Northug håper dette skal redde VM

Overtreningen har gjort at Petter Northug kun er med i den norske VM-troppen fordi han er tittelforsvarer.

Onsdag kl. 19 ser du «Northug: Jakten på VM-formen» på TV 2 og TV 2 Sumo.

Torsdag starter ski-VM i Lahti med sprint. Der er Petter Northug tittelforsvarer.

Det skal han være glad for. Sprintgullet fra Falun i 2015 sikrer ham plass på startstreken.

– Hadde jeg ikke hatt friplassene, hadde jeg ikke vært i VM-troppen, sier 31-åringen i dokumentaren som sendes på TV 2 onsdag kveld.

Årsaken er at en overtrening i november etter et høydeopphold ga kroppen hans en knekk. Det er kun de siste ukene at han denne sesongen har kunnet delta i konkurranser. Han har rett og slett ikke kunnet trene godt nok før VM.

– Det er en situasjon jeg ikke er vant til. Jeg må se på det som en utfordring og så summere opp etter Lahti, sier mosbyggen.

Mandag vraket han seg selv som kandidat til alle andre øvelser enn sprinten og femmila.

Northug, som også er tittelforsvarer på 50 km, sier at han har hatt altfor lite tid til trening før mesterskapet, men at han håper å klare å mane frem en formtopp torsdag og dra nytte av den gode grunntreningen fra sommer og høst.

– Jeg skulle ønske jeg hadde en måned, kanskje to måneder til. Det tar lang tid å komme tilbake når en har mistet så mye, sier han og slår fast:

– Det er for lite tid til å være godt forberedt. Jeg håper erfaringen og treningen jeg har gjort tidligere skal redde meg. Over en lang karriere har man ikke bare medvind, man må takle det best mulig.

Han har likevel fått litt konkurransetrening i NM-sprinten og frem til han røk i kvartfinalen i Otepää i helgen som var.

– Jeg er der jeg skal være ut fra hvor jeg kan være. Det er bare å forberede seg på krig fra dag én. Går det bra, kan det bli mer moro. Går det dårlig, får man sette seg nye mål.

Trener Stig Rune Kveen setter sin lit til at Northugs vinnerinstinkt skal bli utslagsgivende torsdag.

– Våkner villdyret skikkelig, kan Petter ta medalje. Da kan det bli gull også.