Slik ødela Northug sesongen: – Det var push, push, push. Ingenting kunne stoppe meg

Petter Northug lot seg ikke tøyle etter høydeoppholdet i Val Senales i november. Nå forteller han hva som gikk galt og spolerte sesongen så langt.

Onsdag kl. 19 ser du «Northug: Jakten på VM-formen» på TV 2 og TV 2 Sumo.

Se eksklusive treningsbilder og intervju øverst.

Siste: Northug vraker seg selv fra stafetten og andre øvelser

I månedsskiftet oktober/november i fjor var Petter Northug på høydesamling i Val Senales.

Da han var tilbake i Norge og lavlandet, følte skistjernen seg i superslag og trente for hardt – selv om både Northug og trener Stig Rune Kveen kjenner godt til den gylne regelen om at trening i perioden etter et høydeopphold skal være rolig.

I dokumentaren om Northugs jakt på VM-formen, som sendes på TV 2 onsdag, snakker 31-åringen om hva som gikk galt på treningsøktene.

– Etter Val Senales ble det gjennomført tøffe intervalløkter og et testløp. Kombinert med tøff styrke- og spensttrening ble det for mye. Problemet i min verden var at jeg følte meg helt rå. At jeg tålte mye trening og kunne gi kroppen mye juling. Jeg klarte ikke å tolke signalene på at jeg var mer sliten enn jeg var. For meg var det bare push, push, push, ingenting kunne stoppe meg, sier Petter Northug.

– Det viste seg at man må være flink til å lytte. Her ble det for lite hvile og rolig trening droppet i en viktig periode. Kroppen gikk i en slags dvalemodus. Det tok lengre tid å komme over enn planlagt, sier han.

– Er som en fuglehund

Rutinerte Northug gjorde altså en ganske enkel feil, men sikkerhetsnettet sviktet også. Trener Stig Rune Kveen klarte ikke å tøyle Northugs treningsiver i de viktige dagene etter høydeoppholdet.

– Den gylne regelen er å trene lett og hvile. Ofte må jeg si til Petter at han må trene rolig fordi det er hardøkt i morgen eller konkurranse om fire dager, forteller Kveen.

– Petter er 31 år. Han vet jo selv hva han skal gjøre og hvordan han skal trene, men han er fortsatt en fuglehund på første jakten når kroppen spiller på lag. Utfordringen hans er at han lett rives med når kroppen er på lag. Man må gi ham et stikk i siden når han skal trene rolig.

Northug hadde en drømmeoppkjøring til sesongen frem til overtreningen. Mosbyggen sier at han fikk gode svar og sjelden har vært så sterk om høsten før.

– Var i en svart boble

Da overtreningen var et faktum og formen forsvant, førte det til at han droppet jaktstarten på Lillehammer i starten av desember. Deretter røk Tour de Ski-deltagelsen.

– Da Tour de Ski røk, da var han i veldig dårlig humør. Da var det ikke mange ord som kom ut av kjeften på Petter. Da var han i en boble, den boblen var veldig svart, sier treneren.

Kveen stempler sesongen som «rævva» så langt.

– Vi håper fortsatt vi kan skvise ut noen dråper av det som er igjen av sesongen, slik at vi får en opptur på slutten.

På TV 2 Sumo nå: Se «Therese Johaug: Dommen»

I VM er Northug nå kun aktuell for de andre øvelsene enn sprint og femmil om noen blir syke. Hans Christer Holund blir 12. mann i troppen, mens Northug blir reserve som nummer tretten.

– Hans Christer gjorde et veldig bra løp i Otepää i helga, og har vist bra form, så han kan være en reservejoker i dette mesterskapet på distanseløpene. For min del er jeg per dags dato kun aktuell for sprinten og femmila, sier Northug i en pessemelding fra Skiforbundet mandag.

– Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger forbereder seg til VM hjemme i Norge og vil, om noen ikke blir syke, først komme til Lahti i slutten av mesterskapet, sier sier landslagstrener Tor Arne Hetland.