Eltefritt, langtidshevet grytebrød

Et enkelt og smakfullt brød. Du kan sette deigen kvelden før og familien får et av verdens beste brød til frokost

Denne deigen passer til en gryte med ca. 22 cm i diameter.

Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Wenche lager deigen på kvelden. Hun lar den stå til neste morgen, i minst 8 timer. Det går helt greit å la den stå i 12 timer på kjøkkenbenken.

Dette trenger du:

Du trenger en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og med lokk.

Gryten kan smøres med litt olje i bunnen før den varmes opp, eller legg i et bakepapir.

  • 500 g hvetemel / spelt
  • 150 grovt mel/ spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/3 ts tørrgjær
  • 6 dl kaldt vann
  • + Ca 1 dl hvetemel, grov eller fint eltes inn 15-20 min før steking (les mer i fremgangsmåten)

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre (ikke den siste 1 dl med mel), tilsett vann og rør sammen til en glatt klissete deig. Dekk bakebollen med lokk / plast og sett til heving i 8 -12 timer på kjøkkenbenken.

Etter heving, dryss ca 1 dl mel over den ferdighevede deigen. Bruk en bakespatel eller en slikkepott og ”brett” fra kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger, til melet har blandet seg inn i deigen.

La deigen etterheve (20-30 min), mens gryten varmes opp.

Sett gryten med lokk, på rist på den nederste rillen i en kald stekeovn. Varm opp ovnen til 250 C.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Hell / fordel deigen i gryten (se tips om ev smøring av gryten), legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Senk temperaturen til 230 C og stek brødet i 45-50 min. Ta av lokket de siste 10 min. ”Bank på” brødet, det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet over på en rist. Fristende å skjære i brødet med en gang, MEN la det hvile minst 30 min før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.