KOMMER IKKE TIL VM: Franske myndigheter godtok ikke FIS' utøverprofil som bevis på at Adrian Solano er en langrennsløper fra Venezuela.
KOMMER IKKE TIL VM: Franske myndigheter godtok ikke FIS' utøverprofil som bevis på at Adrian Solano er en langrennsløper fra Venezuela. Foto: FIS

Satt fem dager i fengsel mistenkt for å være terrorist – nå går han glipp av VM på ski

Fransk politi trodde ikke at Venezuela hadde langrennsløpere.

Adrian Solano skulle til Lahti for å delta i VM på ski. Men så langt kom han aldri.

I reiseruten fra Venezuela til treningsleiren i Sverige i midten av januar, skulle han mellomlande på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

Det ble hans siste stoppested i Europa.

For franske tollere trodde ikke på historien hans om hvor han var på vei.

– Han hadde bare 20 euro i kontanter på seg. Han hadde ingen kreditt- eller bankkort. Det vekket mistanke. Han forklarte så at han skulle delta i ski-VM, men da bare lo de av ham. «Du kommer fra Venezuela. Der finnes det ikke snø en gang», forteller lagkameraten Cesar Baena til Expressen.

Politiet tok ham inn til avhør, overbevist om at Solano løy om hvorfor han var kommet til Europa.

Avhørene ble mer aggressive og Solano ble holdt i varetekt.

– Bare fordi han kom fra Venezuela og var mørk i huden så trodde de han smuglet narkotika. Jeg synes det er rasistisk. De undersøkte kroppen hans for å finne narkotika og senere spurte de om han var terrorist, fortsetter Baena.

Etter hvert måtte Venezuelas ambassade i Frankrike involvere seg for å få Solano fri. Etter fem dager ble han satt fri, med klar beskjed om at han skulle tilbake til Venezuela.

Det betyr at 22-åringen går glipp av VM i Lahti.

For det venezuelanske skiforbundet har ikke råd til å kjøpe en ny flybillett til ham.

De økonomiske rammene er såpass stramme at de sliter med å ha utstyret i orden for de som nå skal delta i mesterskapet. Med Solano ute, så er det brødrene Cesar og Bernardo Baena som skal forsvare Venezuelas ære i Lahti.

– Vi har bare et par staver for klassisk og et par staver for fristil. Vi trenger mer, men har ikke råd. Vi må finne flere sponsorer fremover, sier Baena.

Solano skulle delta i sitt første mesterskap, mens veteranen Cesar Baena (30) deltar i sitt femte VM og har en 111. plass fra 15. kilometeren under VM i Holmenkollen i 2011. Lillebror Bernardo (26) endte to plasser bak.