USPESIFIKK: Donald Trump snakket ikke om en spesiell hendelse i Sverige, men generelt om forholdene i landet. Foto: Nicholas Kamm
USPESIFIKK: Donald Trump snakket ikke om en spesiell hendelse i Sverige, men generelt om forholdene i landet. Foto: Nicholas Kamm

Dette mente Trump med sin Sverige-kommentar

Donald Trump snakket om økende kriminalitet og nylige hendelser generelt i Sverige da han refererte til landet i en tale lørdag, opplyser Det hvite hus.

Presidenten snakket ikke om en spesifikk hendelse, opplyser Det hvite hus ifølge Reuters.

Det var under en tale til flere tusen frammøtte i Florida lørdag at Trump sa «bare se hva som skjedde i Sverige i går», uten å referere til noen konkret hendelse.

– Sverige. Hvem ville tro det? Sverige. De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig, sa presidenten.

Viste til TV-program

Sent søndag kveld bekreftet Trump på Twitter at uttalelsene hans om Sverige var knyttet til et TV-program på Fox News som ble sendt fredag.

Der intervjues filmskaperen Ami Horowitz om en dokumentar han har laget der han trekker fram hypotesen om at Sverige skjuler problemer som har kommet grunnet innvandring.

Noen konkret hendelse fant i alle fall ikke sted, ifølge svensk sikkerhetspoliti, Säpo. Heller ikke den amerikanske ambassaden i Stockholm visste hva han snakket om ifølge Aftonbladet.

– Det finnes ingenting som har endret seg i vurderingen av trusselbildet siden fredag kveld, nei, sier Karl Melin hos Säpos pressetjeneste til avisen.

Krevde svar

I all forvirringen søndag så den svenske ambassaden i Washington seg nødt til å kreve svar fra presidenten på hva han snakket om.

– Vår ambassade i Washington har tatt kontakt med USAs utenriksdepartement for å få klarhet i dette. Vi undrer jo, sa pressekontakt Catarina Axelsson i svensk UD til nyhetsbyrået TT.

– Så får vi se om vi får et svar, la hun til.

Et slags svar fikk de, men svenskene undres stadig om nøyaktig hva han snakket om. Søndag formiddag tok spørsmålet av på sosiale medier. Ett av innleggene kom fra Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt:

– Sverige? Terrorangrep? Hva har han røykt? skrev Bildt.

Startet valgkamp

At svaret skulle komme direkte fra Trump, kunne ikke svenske myndigheter regne med, sa Sveriges tidligere generalkonsul i New York, Olle Wästberg.

– At amerikansk UD skulle gå til Det hvite hus, som deretter skulle gå til Trump og spørre hva han mente, er ikke særlig sannsynlig, sa han.

Uttalelsen om Sverige og flere andre land kom under Trumps politiske folkemøte lørdag, som er hans første valgkamparrangement for presidentvalget i 2020.

Sverige-bemerkningen kom samtidig som Trump nevnte en rekke europeiske byer, der personer hadde blitt drept av terrorangrep.

(NTB)