Det gikk tre dager før Johaug klarte å fortelle broren at hun hadde testet positivt

– Hun knakk helt sammen, forteller Karstein Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se «Therese Johaug: Dommen» på TV 2 Sumo NÅ!

Therese Johaug forsøkte å gå videre som vanlig etter å ha fått den blytunge beskjeden om at hun hadde testet positivt for doping.

I dokumentaren «Therese Johaug: Dommen» som ble sendt på TV 2 søndag kveld, ble det kjent at det gikk tre dager før hun klarte å fortelle lillebroren Karstein om hva som hadde skjedd.

De trente to økter sammen den fredagen før han fikk vite det.

– Vi startet dagen med at hun hadde testløp. Når vi har var ferdig var hun helt ødelagt. Hun gråt og var ikke seg selv. Vi var på rulleski fem timer etterpå. Da knakk hun helt sammen. Da hun sa det var jeg ikke helt klar over hva hun sto overfor, før saken gikk seg til mer og mer, forteller Karstein Johaug.

– En rollemodell
Så kom dagen der resten av Norge fikk vite hva som hadde skjedd.

– Spesielt den dagen hun gikk ut i media skjønte jeg hvilket omfang dette hadde, sier han.

Lillebroren har vært en av hennes aller viktigste støttespillere, og trente med henne stort sett hver dag siden den positive dopingprøven.

– Jeg prøver bare å være den lillebroren jeg alltid har vært. Jeg prøver å backe henne opp på trening. For meg er hun en storesøster som alltid har vært en rollemodell for meg og våre andre søsken, sier Karstein Johaug.

«Du skal vinne det OL-gullet»
For Johaug har han vært helt uvurderlig. På de dagene det har vært aller mørkest, er det han som har som har tvunget henne opp og kommet med motiverende ord.

– På de aller tøffeste dagene mine, der jeg mest sannsynlig hadde ligget på sofaen, har Karstein tatt tak og sagt «kom igjen, nå skal vi ut! Nå skal vi ha et sportslig fokus. Du skal komme tilbake igjen. Du skal slå hardt tilbake. Jeg har et mål om at du skal vinne det OL-gullet,» sier Johaug.

Hun ble dømt til 13 måneders utestengelse forrige uke, og bestemte seg for ikke å anke dommen. Påtalenemnda i Antidoping Norge anket heller ikke.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) kan begge fortsatt anke dommen.

Johaugs utestengelse gjelder fra 18. oktober i fjor. Dersom dommen blir stående, kan hun konkurrere igjen fra 18. november i år.