Johaugs trener: – Målet er å subbe med seg det som er av OL-medaljer i Korea

Therese Johaug er forberedt på at det mentale blir tøffere enn det fysiske på veien tilbake til toppen.

Se «Therese Johaug: Dommen» på TV 2 Sumo NÅ!

Det er én ting som driver Therese Johaug om dagen. Det store målet er OL i Pyeongchang i 2018.

For å være best mulig rustet til å nå det målet, hentet hun inn Pål Gunnar Mikkesplass som trener.

– For meg var det viktig å knytte meg til folk som jeg har hatt relasjoner til, og ikke begynne å ta inn så mye nye folk. Da jeg ringte Pål Gunnar og spurte, og han sa ja, da ble jeg så glad, sier Johuag i dokumentaren «Therese Johaug: Dommen», som ble sendt på TV 2 søndag kveld

Mikkelsplass er ikke snau når han snakker om ambisjonene.

– Målet er selvfølgelig å subbe med seg det som er av OL-medaljer i Korea. Eksamen blir selvfølgelig der da, sier han.

– En av Norges beste gjennom tidene
Johaug har ikke lenger lov til å drive med organisert trening eller konkurranse. Det var derfor Mikkelsplass ble hentet inn for å være hennes personlige trener.

– Hun mister det med å gå renn på renn, helg etter helg, og den hardheten det bidrar til. Men ingen kjenner Therese Johaug bedre enn det hun gjør selv. Går hun testløp for seg selv, så ligger hun i målområdet når hun er ferdig uansett. Hun har en egen evne til å ta i og mobilisere der, sier treneren.

Langrennslandslagets sportssjef, Vidar Løfshus, mener Johaug har gjort et kupp ved å hente inn den tidligere landslagssjefen.

– Pål Gunnar er nok en av Norges beste langrennstrenere gjennom tidene. Han har vært med oss som rådgiver på landslaget. Han tok valget om at han ønsket å støtte Therese. Som han sa selv: «Vi kaster ikke en juvel i søpla.» Det var jeg veldig glad for, jeg sa at det ikke var noe som var bedre enn at han støttet opp om Therese, sier Løfshus.

– Mental treningsøkt
Det er likevel langt fra noen enkel jobb Mikkelsplass og Johaug har foran seg. Selv er hun forberedt på at det er den mentale biten som blir tøffest.

– Hele prosessen er en mental treningsøkt. Denne saken skal ikke knekke Therese Johaug. Hun skal tilbake. Hun skal øverst på pallen igjen. Jeg er ikke så redd for det fysiske. Det er mer det mentale som jeg kommer til å møte når det er motbakker. Jeg er i alle fall veldig klar over det. Da klarer man kanskje å takle situasjonene bedre når man kommer i dem, for jeg vet det blir tøft, sier Johaug.

– Kommer tilbake sterkere
En som kjenner til hvordan det er å ha et voldsomt medietrykk, og som har vært midt oppi en stor skandale, er Petter Northug.

Etter fyllekjøringen i 2014 kom han tilbake og vant fire VM-gull i Falun i 2015. Han er sikker på at Johaug også vil komme seg gjennom den tøffe tiden.

– Det er et medietrykk som det er vanskelig å sette seg inn i. Jeg har opplevd det samme selv. Er det ei som klarer dette, så er det Therese. Når hun kommer seg gjennom det, kommer hun sterkere tilbake enn noen gang, sier han.

Therese Johaug ble dømt til 13 måneders utestengelse, og valgt bestemte seg i samråd med advokaten sin om ikke å anke dommen. Påtalenemnda i Antidoping Norge anket heller ikke.

Nå gjenstår beslutningene til Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA), som begge fortsatt kan anke dommen.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.