GULL I SIKTET: Ingen over - ingen ved siden. Laura Dahlmeier sikret sitt femte gull av seks mulige.
GULL I SIKTET: Ingen over - ingen ved siden. Laura Dahlmeier sikret sitt femte gull av seks mulige. Foto: Leonhard Foeger

VM-dronningen ble historisk - ny norsk nedtur

Laura Dahlmeier tok sitt femte VM-gull i Hochfilzen. Nok en gang skuffet de norske jentene.

Se VM-resultatene i vårt livesenter!

Laura Dahlmeier ble historisk på kvinnenes fellesstart i Hochfilzen søndag.

VM-dronningen hadde tatt gull i fire av de fem første øvelsene, og kunne på fellesstarten bli den første til å vinne fem i samme mesterskap.

Legendariske Dahlmeier mestret presset, og skjøt imponerende 20 treff. Det samme gjorde amerikanske Susan Dunklee, som gikk ut i tet etter siste skyting.

Dahlmeier brukte den siste runden på å ta inn Dunklee, og dermed hindret hun et nytt amerikansk sensasjonsgull.

– Hun er den største i historien akkurat nå, for hun blir den første som tar fem gull i ett og samme VM. Laura Dahlmeier er en skiskytter verden ikke har sett maken til, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Dahlmeier til TV 2: – Har ting å forbedre
Dahlmeier har vunnet både mixed stafett, jakstart, 15-kilometer og stafett i mesterskapet i Hochfilzen.

– Jeg elsker dette stedet. Det er perfekt. Alle løpene har vært veldig gode for meg, med god skyting og god form i løpet.

– Hvor stort potensiale har du?

– Jeg har nok ting å forbedre de neste årene. Men hva det er det er hemmelig. Jeg må trene mer og mer. Jeg må bli sterkere også på skytebanen. Jeg skyter ikke null bom hver gang, så det er mulig, sa Dahlmeier til TV 2 etter løpet.

Norges landslagssjef er imponert.

– Hun har en fantastisk ro rundt skytingen som jeg tror de fleste skiskyttere misunner henne, sa Norges landslagstrener Stian Eckhoff til TV 2 etter løpet.

Den eneste distansen Dahlmeier ikke har vunnet de siste ukene er sprinten, og der tok hun sølv. Gabriela Koukalova gikk helt til topps den gangen, og Koukalova lå ann til ny medalje søndag, men ble forbigått av Kaisa Mäkäräinen på sisterunden. Dermed ble det finsk bronse.

Nedtur for Eckhoff: – Dårligere for to år siden
12,5-kilometeren avsluttet VM for kvinnenes del, og som tidligere i mesterskapet ble det en nedtur for de norske. Tiril Eckhoff ble nummer tolv, noe som er hennes beste individuelle plassering i mesterskapet. Hun skjøt fire bom.

– Hvis jeg skal gjøre det bra her, så må jeg skyte 20 treff. Så god er ikke jeg per dags dato, sa Eckhoff til TV 2 etter løpet.

Eckhoff fikk også spørsmål fra TV 2 om hvordan hun ville oppsummere VM for sin egen del.

– For to år siden hadde jeg et enda dårligere VM. Jeg får ta med meg det, sa hun.

Marte Olsbu ble nummer 29.

– Vi er ikke gode nok, så da er vi litt nede på listen. Mesterskapet har vært preget av mye usikkerhet. Vi kom skjevt ut, sa landslagstrener Stian Eckhoff til NRK etter løpet.

Fullt på første - så sprakk Eckhoff
Olsbu startet bra, og gikk i tet sammen med Darja Domratsjeva i deler av den første runden, men bommet en gang på første skyting. Tiril Eckhoff skjøt fullt hus og hang med i teten.

Dessverre skjøt fjorårets VM-heltinne seg bort på den andre skytingen, fikk to strafferunder og var i praksis allerede ute av medaljekampen. Også Olsbu fikk to runder. Amerikanske Susan Dunklee imponerte, og ledet foran VM-dronningen Laura Dahlmeier og Gabriela Koukalova etter to skytinger.

Enorm spenning på siste stående
De tre i teten imponerte også på første stående, og skjøt fullt for tredje skyting på rad. Franske Marie Dorin Habert var på skuddhold på 4. plass, kun ti sekunder bak ledende Dunklee ut. Det tok hun inn før siste skyting.

Både Tiril Eckhoff og Marte Olsbu skjøt to nye bom på første stående, og var helt ute av all medaljekamp da det hele skulle avgjøres på siste stående skyting.

Der tok Susan Dunklee ansvar fra start og dunket ned alle fem blinkene. Kun Laura Dahlmeier fulgte, men hadde fem sekunder å ta inn før sisterunden. Det klarte Dahlmeier, som avgjorde på den siste kilometeren.

Eckhoffs beste individuelle plassering i mesterskapet
Tiril Eckhoff skjøt fullt igjen på siste skyting, og fikk med det en liten opptur, men med fire runder totalt ble det for tøft for den norske jenta. Til slutt ble det 12. plass, hennes beste individuelle plassering i mesterskapet.

Eckhoff havnet 1.24 bak, til tross for nest beste langrennstid av samtlige. Marte Olsbu, som fikk seks runder til sammen, ble nest sist og havnet på 29. plass. Hun var hele 3.40 bak vinneren.