advarer: – Kan få alvorlige psykiske lidelser

Her blir de norske barna slått i bakken av «Den hellige ånd»

Karismatiske trossamfunn er i vekst. Nå advarer psykologer og utbrytere: Barna kan i verste fall bli påført alvorlige psykiske lidelser.

I midten av januar fikk menigheten Visjon Norge besøk av predikanten Dionny Baez. Han kaller seg profet.

I en direktesendt seanse fra TV-studioet i Drammen, ber profeten barna i salen komme frem. TV-sendingen distribueres over hele Skandinavia.

Har dere sett fulle barn?

De yngste barna er rundt fem-seks år gamle, noen av dem har med seg sine foreldre opp på scenen.

Han vil fjerne onde krefter, og fylle barna med Guds Ild.

– Har dere sett fulle barn før?, roper han.

– I kveld skal dere se barn bli fulle! (fulle av Den Hellige Ånd, red anm.)

Profeten Baez begynner å tale i tunger, med økende intensitet. Han legger hendene på hodene til barna. Messingen blir høyere og høyere, til slutt roper han ut uforståelige ord som skal være tungetale.

Barna faller om

Når «Den hellige ånd» fyller barna, faller de om og blir liggende på gulvet. Tungetalen når sitt klimaks.

Noen av de som så seansen på TV-skjermen 15. januar, reagerte kraftig i sosiale medier i dagene etter. Enkelte mener at barnevernet burde ha reagert.

Pastor i Visjon Norge, Jan Hanvold, sier til TV at dette er naturlig for barna i menigheten. Han viser til at det er religionsfrihet i dette landet. Utover dette har han ingen kommentar.

Kunne sprelle i timevis

– Folk, også barn, kunne bli liggende å sprelle på gulvet i timevis å ligge å kjenne på det de trodde var Guds kraft.

Dette sier Anders Torp, som vokste opp i en pinsemenighet. Han har nå brutt med denne, og med sin far som var pastor i menigheten. Han har minner fra barndommen han karakteriserer som skremmende.

– Man får litt noia som barn. Hvis man føler seg dårlig, lurer man på om Gud passer på meg, eller er jeg fritt vilt for Satans demoner? Det gir et farlig verdensbilde, der man kan leve en barndom i frykt.

Skremmende demonutdrivelse

– En del av dette er jo også demonutdrivelse. Jeg var fire år gammel første gangen jeg så en demonutdrivelse, og jeg ble veldig redd. Det er en utrygg verden å leve i.

Lederrådet for pinsebevegelsen i Norge ønsker ikke å uttale seg om denne saken, men informasjonsansvarlig Andreas Hegertun understreker overfor TV 2 at Visjon Norge er ikke en del av pinsebevegelsen i Norge.

Tar med frykten inn i voksenlivet

Spesialistpsykolog Kari Halstensen ved Modum bad i Vikersund, er en av kun to i Norge med fagkunnskap om hvordan intense, religiøse opplevelser kan påvirke barn. Hun tar nå doktorgrad i emnet.

– Vi er sårbare som barn, og påvirkningen blir veldig sterk, og hvis den har slike kraftfulle elementer som handler om kampen mellom lys og mørke, liv og død, Gud og Djevelen, himmel og helvete, så kan det bli helt uhåndterlig, sier psykologen som har behandlet flere med traumer etter å ha hatt slike erfaringer.

– Dette blir med inn i voksenlivet som en frykt, sier hun.

– Kan det utløse psykoser?

– Psykose handler jo om å bli skremt, så vi kan ikke utelukke at slike opplevelser kan være utløsende.

Etter ønske fra TV 2, har Hanvold kontaktet alle foreldrene som var involvert i seansen med spørsmål om de ønsker å uttale seg. Ingen av dem ønsker å uttale seg om saken. Dette bekrefter pastoren i e-poster til TV 2.