Mener Høsflot Klæbo sprenger grenser:  – Et større talent enn Northug

OL-vinner Ola Vigen Hattestad hyller Johannes Høsflot Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo (20) tok sin første verdenscupseier med en maktdemonstrasjon av de sjeldne i Otepäa lørdag.

I finalen satte han blant annet Finn Hågen Krogh, Sergej Ustjugov og Fedrico Pellegrino ettertrykkelig på plass.

Se video over (med tillatelse fra NRK)!

En av Norges beste skisprintere gjennom tidene, Ola Vigen Hattestad (34), mener unge Klæbo er et enda større talent enn det Petter Northug jr. var på samme alder.

– Jeg mener han er et større talent enn det Petter Northug jr. var. Petter har et ekstremt hode, og hadde gode fysiske forutsetninger. Fysisk så ligger likevel Johannes foran det Petter gjorde på den alderen. Men han er fortsatt ung og må gjøre mange riktige valg. Jeg har hatt gleden av å bo på rom med ham. Han er en dedikert utøver som er svært opptatt av detaljer, sier Vigen Hattestad, som har fått sesongen ødelagt på grunn av et virus, til TV 2.

GULLGUTT: Ola Vigen Hattestad får gullet sitt i Sotsji-OL.
GULLGUTT: Ola Vigen Hattestad får gullet sitt i Sotsji-OL. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Sprenger grenser
Gullvinneren fra Sotsji-OL og VM i Liberec er forbløffet over det Høsflot Klæbo har fått til, men overrasket er han ikke.

– Jeg er rett og slett imponert. Men det er ikke overraskende, dette. Har vært sterk i hele år, og vi har bare ventet på den første seieren. Han er en komplett sprintutøver. Han sprenger grenser når det gjelder det tekniske. Johannes har kanskje ikke gjort like kloke valg i alle finalene i år, men i dag er han smart, og det er gledelig å se, sier 34-åringen.

– Verste jeg har sett
Han er ikke alene om å la seg imponere av Høsflot Klæbo.

– Det er det verste jeg har sett! sier en smått imponert Øystein «Pølsa» Pettersen til TV 2.

– Noen ganger kommer det nye inn og bare løfter nivået. Johannes gjør det. Jeg lar meg imponere av alt fra start til slutt i dag. Det er litt som da Sondre Turvoll Fossli kom inn i landslagsvarmen. Han var så mye sterke og bedre enn vi som allerede var på laget den gang. Jeg synes vi ser noe av det samme nå. Bare se på starten av finalen i dag. Det han gjør på det første 25 meterne er vanvittig, sier han.

– Er han VM-favoritt nå?

– Han har kapasiteten til det. Johannes kan selvsagt ta VM-gull, men det er det flere som kan. I sprint er det ikke nødvendigvis den beste som vinner. Går han fort, skal de andre få slite, sier Pettersen.

– Kan gå det meste
Ola Vigen Hattestad mener også at 20-åringen utmerker seg som en av de aller heteste kandidatene i VM-sprinten, som går av stabelen om bare fem dager.

– Han er fryktelig sterk i dag. Men flere av de andre vil heve seg. Han er absolutt blant de fem-seks heteste kandidatene. Jeg vil ikke utrope han til favoritt, men han er helt klart blant de som vil utmerke seg.

– Hva bør han gå i VM?

– Jeg skal være forsiktig med å legge meg opp i det. Jeg har trua på at han kan gå det meste, utenom en femmil. Vi har fryktelig mange gode utøvere, og at han er god nok på de fleste distanser, er jeg helt sikker på.

Selv har Høsflot Klæbo blinket seg ut følgende øvelser:

– Jeg vil gå sprint, teamsprint og 15 kilometer. Så er det opp til ledelsen å finne ut hvem som skal gå de distansene, men jeg håper at jeg viste i dag at jeg er i god form. Jeg håper det er mulig å gå mer enn bare sprinten, sier han til NRK.