SKUFFET: Tarjei Bø måtte ut i strafferunde.
SKUFFET: Tarjei Bø måtte ut i strafferunde. Foto: Roald, Berit

Norge sviktet fullstendig på VM-stafetten: – Helt katastrofalt

Tarjei Bø sprakk fullstendig på standplass og ødela Norges sjanser til å kjempe om medalje. Russland tok gullet foran Frankrike.

Anton Sjipulin sikret Russland VM-gullet etter en fantastisk ankeretappe. Martin Fourcade og Frankrike tok sølvet foran Østerrike.

Norge var regjerende mester på VM-stafetten i Hochfilzen etter å ha sikret seg et fenomenalt gull under verdensmesterskapet på hjemmebane i Holmenkollen ifjor.

Det norske laget i Hochfilzen, der Ole Einar Bjørndalen gikk først ut, og ble etterfulgt av Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, var derfor en av de store favorittene på stafetten.

Men dårlig skyting og treg fart i sporet ødela dessverre alt for de regjerende mesterne. Norge endte langt nede på resultatlisten og endte til slutt på en svært skuffende åttendeplass, 2.22,3 minutter bak vinneren Russland.

Det var Norges dårligste innsats på herresiden i en VM-stafett i skiskyting siden 1993.

Tarjei Bø måtte ut i strafferunde etter sin andre skyting på den tredje etappen.

– Det var dårlig. Det var masse bra, men når jeg sprekker sånn blir det helt katastrofalt, egentlig. Det forsvant litt for meg og bommet. Det mentale sviktet. Det er slike ting som skjer, men det er ekstra kjedelig når du går på et lag, sa han til NRK.

Ole Einar Bjørndalen var også skuffet.

– Det var ikke noen bra opplevelse. Vi trakk nok ikke de beste konklusjonene med tanke på skiene, sa Ole Einar Bjørndalen, som gikk første etappe, til NRK.

Bjørndalen skyldte på skiene
Med startnummer tre leverte Ole Einar Bjørndalen strålende og feilfri skyting på første liggende.

Men på stående skyting måtte medaljegrossisten bruke to ekstraskudd.

– Jeg tapte for mye. Jeg følte meg i grei form. Det funket bra på første skyting, så begynte det å skje ett eller annet og jeg fikk to bom på stående. På siste runden var det ikke noe bra opplevelse. Vi trakk nok ikke de beste konklusjonene med tanke på skiene, sa Bjørndalen til NRK.

Hegle Svendsen: – Formen min er ikke bra
Det førte til at Emil Hegle Svendsen ble sendt ut på andre etappe på en tiendeplass, 30,7 sekunder bak ledende Tyskland.

Hegle Svendsen bommet én gang og måtte bruke ett ekstraskudd på sin første skyting.

På stående skjøt Hegle Svendsen feilfritt og gikk ut i ryggen på Tysklands Thomas Doll. Men Svendsen tapte for mye i sporet, og Tarjei Bø måtte finne seg i å veksle på en åttendeplass, 44,5 sekunder bak Frankrike, som hadde overtatt ledelsen.

– Det var tungt, og heldigvis måtte jeg bare bruke ett ekstraskudd. Formen min har ikke vært bra den siste tiden, sukket Hegle Svendsen etter sin etappe.

Bø med fullt hus – så måtte han ut i strafferunde
Tarjei Bø skjøt feilfritt sørget for at Norge klatret på resultatlisten etter sin første skyting. Storebror Bø skjøt nemlig fullt hus.

Han fulgte imidlertid opp med kritisk skyting på andre skyting. Han bommet på tre og måtte ut i strafferunde. Norge var helt ute av medaljekampen.

Da Johannes Thingnes Bø gikk ut på ankeretappen var Norge plutselig hele 1.22,7 bak ledende Russland.

Johannes Thingnes Bø fikk der heller ikke til å stemme på standplass. Han måtte ha to ekstraskudd på sin første skyting. På andre skyting skjøt Thingnes Bø fullt hus og skaffet Norge et bittelite plaster på såret på en svært skuffende norsk dag.