Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julen 2006, da Andy Sandness var 21 år gammel, forsøkte han å ta sitt eget liv ved å rette en rifle mot haken og trekke av. Men like etterpå skjønte han at han hadde gjort en fryktelig feil, og tryglet politiet som kom til om å ikke la ham dø.

31-åringen har siden ulykken vært gjennom en rekke operasjoner, og kartlegging for å finne ut om det var mulig å transplantere et nytt ansikt. I sommer kom nyheten – om enn med en bismak.

Et nytt ansikt var blitt tilgjengelig, fra en annen mann som tok sitt eget liv, melder nyhetsbyrået AP. Tilbake etter selvmordet satt en gravid kjæreste som gikk med på at Calen Ross sitt ansikt kunne doneres. Men hun måtte tenke nøye gjennom det.

FØR: Slik så Andy Sandness ut like før operasjonen i juni i fjor. (Eric M. Sheahan/Mayo Clinic via AP)
FØR: Slik så Andy Sandness ut like før operasjonen i juni i fjor. (Eric M. Sheahan/Mayo Clinic via AP)

– Jeg ville ikke gå på gaten og plutselig se ham, forteller donorens kjæreste til AP.

Operasjonen tok nærmere 56 timer, og det var 60 leger, sykepleiere og andre som gjorde sin del. Ansiktet til donoren operert ut, med bein, muskler, hud og nerver, mens ansiktet til Sandness ble gjort klart. Deretter ble alt flyttet over til Sandness.

ETTER: Slik ser Andy Sandness ut et halvt år etter transplantasjonen. 
ETTER: Slik ser Andy Sandness ut et halvt år etter transplantasjonen.  Foto: Charlie Neibergall/Ap

Teamet som opererte måtte dele seg og jobbe på skift for at det skulle gå så smidig som mulig.

Da Sandness våknet etter operasjonen, kunne han ikke snakke. I stedet skrev han på en tavle at resultatet var «langt over forventningene mine».

Nå trener 31-åringen på å bruke musklene i ansiktet igjen, og blir stadig bedre på å bruke kjeven, munnen og artikulere. Han er også over seg for å kunne lukte og puste normalt, i tillegg til at han nå kan spise fastere mat enn han tidligere kunne.