Historisk cupbombe i Burnley: – Livet blir aldri det samme igjen

Hjemmegigantene fra Premier League har slått Liverpool og stoppet Chelsea, men røk ut av FA-cupen mot topplaget fra nivå fem.

Se høydepunkter i videovinduet øverst!

Burnley-Lincoln 0-1

Burnley flyr høyt på hjemmebane i Premier League, men i FA-cupens femte runde lørdag ble de offer for nok et av FA-cuphistoriens magiske øyeblikk.

Motstanderne Lincoln, fra nivå fem, vant nemlig 1-0 på Turf Moor og besørget en real cupbombe i FA-cupens femte runde.

Det er første gang et lag fra utenfor ligaen har spilt seg inn blant de åtte siste lagene i FA-cupen siden 1914 (!), og første gang noensinne siden cupen fikk sin nåværende struktur i 1925.

– Det er ett av de største øyeblikkene i FA-cupens historie. Lincoln fra utenfor ligaen slår Premier League-klubben Burnley for å komme seg til kvartfinalen. Episk, skrev den anerkjente engelske journalisten Henry Winter på Twitter etter kampslutt.

Lincoln viste at fire divisjoner forskjell kan utjevnes med hard innsats og tro på egne ferdigheter, og to minutter før slutt fikk de også lønn for strevet da midtstopper Sean Raggett stanget inn 1-0 etter et hjørnespark.

Det var såvidt ballen krysset mållinjen, men målteknologien, som ikke er hverdagslig for Lincoln-spillerne, viste at ballen var over streken.

– Livet ditt blir aldri det samme igjen. De lager allerede statue av deg i Lincoln, sa den engelske ekspertkommentatoren og tidligere Premier League-manageren John Gregory om scoringen til Raggett i sin kampoppsummering.

To ordinære og fem tilleggsminutter senere kunne gjestene juble. De er i FA-cupens kvartfinale.

Barton i søkelyset
Burnley-spillerne som havnet mest i søkelyset lørdag gjorde det av negative grunner. Rundt halvveis i omgangen oppstod det to situasjoner der dommeren fikk utfordret seg, og i sentrum for dem begge var selvsagt Joey Barton.

Etter 62 minutter tråkket Burnleys midtbanekriger på foten til tankspissen Matt Rhead i en dødballsituasjon, før han deretter gikk rett i bakken.

En del tumulter oppstod, men det var ingenting mot situasjonen som kom rundt ti minutter senere. Da Terry Hawkridge gikk i bakken i Burnley-feltet, endte det hele med masseoppsamling av spillere, der reprisene viste at Barton nærmest klorte Lincoln-spilleren i ansiktet.

Hawkridge, som selv hadde vært i overkant ivrig i situasjonen, gikk deretter i bakken da både Barton og Jon Flanagan stod i nærheten av ham. Reprisene viste at Lincoln-spilleren hadde falt lett, til tross for at Flanagan var borti ham med en arm. Barton fikk uansett gult kort for hendelsen.

Det er langt ifra første gang Barton havner i trøbbel. Senest i desember var det en involvering i en betting-sak som gjorde at overgangen til nettopp Burnley stod i fare.

Burnley har rystet Liverpool og Chelsea
Burnley er på fjerdeplass på «hjemmetabellen» i Premier League. Kun Chelsea, Tottenham og Arsenal har bedre poengfangst fra kampene sine enn Sean Dyches menn.

Storklubber som Liverpool og Everton har tapt på Turf Moor denne sesongen, mens serieleder Chelsea slet seg til ett poeng der så sent som for seks dager siden. Det er kun tre lag som har slått dem der denne sesongen, nemlig Arsenal (1-0), Manchester City (2-1) og Lincoln (1-0).

At laget som ligger på 12. plass i Premier League skulle slite mot Lincoln, som befinner seg utenfor ligaen, kom derfor som en overraskelse på de fleste.

Riktignok er Conference-lederen på toppen av tabellen på nivå fem, og nærmer seg ligaspill neste sesong, men klasseforskjellen burde være betydelig.

Allerede et historisk år
Også Sutton United, som ligger lengre nede på tabellen i Conference, skal i FA-cupaksjon denne runden. De møter Arsenal på mandag. Dette er første gang siden Football League ble etablert i 1888 at to lag fra utenfor ligaen har kommet så langt som til FA-cupens femte runde samme sesong.

Sist gang et lag fra utenfor ligaen tok seg til kvartfinalen - eller rettere sagt en plass blant de siste åtte i turneringen, siden engelskmennene ikke benytter kvartfinalebegrepet om sin cupturnering - var altså i 1914. Den gang var det QPR som tok seg til det som den gangen var 4. runde, der de tapte 1-2 for et Liverpool-lag som siden skulle tape finalen 0-1 mot nettopp Burnley.