Trump-administrasjonen vurderer å mobilisere tropper på tilsammen 100.000 soldater fra USAs nasjonalgarde for å pågripe ulovlige innvandrere. Forslaget blir omtalt i et 11 siders dokument som nyhetsbyrået Associated Press (AP) har fått tak i.

Forslaget går ut på å mobilisere tropper i totalt elleve amerikanske delstater. Dette inkluderer blant annet California, Arizona, New Mexico og Arizona, som alle grenser til Mexico. I tillegg foreslår også administrasjonen å mobilisere styrker så langt nord som Oregon og så langt øst som Louisiana. Om lag halvparten av USAs 11,1 millioner papirløse innvandrere bor i de aktuelle delstatene.

Kjenner ikke til dokumentet

Ifølge dokumentet må guvernørene i de aktuelle delstatene avgjøre om de vil la sine styrker delta. AP skriver at det ikke er uvanlig at Nasjonalgarden bistår i innvandringsrelaterte oppdrag i grenseområdene mot Mexico. Troppene er imidlertid aldri før blitt brukt i det omfanget som Trump-administrasjonen nå foreslår.

Nyhetsbyrået har vært i kontakt med myndighetene i flere av de elleve delstatene, som opplyser at de ikke kjenner til dokumentet. De vil derfor ikke ta stilling til om de vil la sine soldater delta i aksjonen.

– Løgn

Pressesekretær i Det hvite hus, Sean Spicer, slår tilbake mot nyhetsbyrået på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Ikke sant. 100 prosent falsk, skriver han til en journalist som ber om en uttalelse om saken.

Spicer hevder at også Homeland Security bekrefter at nyhetsbyråets opplysninger ikke stemmer.

Det hvite hus har tidligere bemerket at det er utarbeidet forslag på en rekke forskjellige områder, men at ikke alle forslagene blir seriøst vurdert.

Ny presidentordre

Torsdag kunngjorde president Donald Trump på en pressekonferanse at han neste uke vil undertegne en ny presidentordre med tiltak som skal beskytte USAs grenser.

Trump ville ikke avsløre noen detaljer om hva den nye presidentordren vil inneholde.

Torsdag opplyste også USAs justisminister Jeff Sessions at presidenten «i nærmeste framtid» vil erstatte det omstridte innreiseforbudet for borgere fra sju hovedsakelige muslimske land med en ny presidentordre som er «vesentlig endret».

Det er ikke kjent om dokumentene som AP har fått tilgang til, er den nye presidentordren.

TV 2/NTB