– Det brenner i huset til Knut Øyvind Mo. Det brenner.

Stemmen i den andre enden av telefonen forteller at de ikke kan finne sønnen hennes, Knut Øyvind.

I dag, 18 år etter, husker moren Else Torgersen nærmest ordrett hva personen fra politiet fortalte i telefonen.

– Jeg ringte mobilen hans hver halvtime, men fikk ikke svar, forteller storebroren Sigurd Mo.

Det skal gå flere dager før han får vite at broren er død.

Brannen

Klokken har passert 02.45 denne iskalde natten til 9. januar 1999. Hos brannvesenet kommer det inn flere meldinger fra personer som har kjørt forbi den nedlagte kaféen på Tonsåsen. Det brenner kraftig i det gamle trehuset like ved riksvei 33.

Denne natten er daværende lensmannsbetjent André Wigdahl på vakt sammen med en kollega. Sammen drar de til Tonsåsen.

– Det var full overtenning da vi kom frem til stedet. På det tidspunktet visste vi ikke om det befant seg noen inne i huset, forteller Wigdahl.

Sammen med Åsted Norge er han tilbake på branntomta. Trær har vokst frem blant grunnmurene som står igjen. En forfallen redskapsbod er det eneste som minner om at dette huset var et hjem for 18 år siden.

Slik så huset til Knut Øyvind Mo ut før brannen i 1999. Opprinnelig var huset en kafé.
Slik så huset til Knut Øyvind Mo ut før brannen i 1999. Opprinnelig var huset en kafé. Foto: Politiet

De starter umiddelbart med å sjekke hvem som bor i huset, men det tar litt tid å få svar. Like etter må brannvesenet gi opp kampen mot flammene. Huset brenner ned til grunnen.

Huseier Knut Øyvind Mo (34) får status som savnet.

34-åringen flyttet hit halvannet år tidligere, etter at han og moren til deres to barn skilte lag. Åtte år tidligere hadde han kommet seg ut av en tilværelse med narkotikamisbruk. Han var lykkelig her på Tonsåsen, og hadde store planer om å bygge på den gamle kafébygningen han hadde kjøpt.

Han var opptatt av friluftsliv og trivdes godt på turer sammen med hunden sin Yanka. Knut Øyvind var utdannet innen skogbruk og jobbet som anleggsgartner i firmaet Valdres Grønt som han drev selv.

Den blå Ford Transit-bilen var et velkjent syn i distriktet. Om vinteren jobbet han i skiheisen på Beitostølen, og var derfor et kjent ansikt for mange.

I huset sitt startet han også egen praksis med aromaterapi.

Knut Øyvind Mo sammen med hunden Yanka.
Knut Øyvind Mo sammen med hunden Yanka. Foto: Privat

Kvelden han ble drept hadde han vært på en middag med venner i PInsemenigheten i Fagernes. Han kjører en venninne hjem til Leira sentrum, før han er hjemme på Tonsåsen i 23-tiden. Her hjemme venter hunden Yanka på ham.

Overraskelsen

Først to dager senere er branntomta kald nok til at krimteknikerne kan ta seg inn og starte undersøkelsene. Blant sot og grunnmurene som står igjen finner de et forkullet lik. De antar at det er huseier Knut Øyvind Mo. Liket blir sendt til obduksjon for å fastslå dødsårsaken.

Hos Rettsmedisinsk institutt i Oslo starter undersøkelsene av liket. Varmen og flammene har gjort såpass store skader, at det er vanskelig å gjennomføre undersøkelsene. Med på obduksjonen er kriminaltekniker Gøran Dyvesveen fra Kripos. Da kommer overraskelsen.

Bilen til Knut Øyvind Mo var et velkjent syn i Valdres. Bilen, en Ford Transit, sto parkert utenfor huset.
Bilen til Knut Øyvind Mo var et velkjent syn i Valdres. Bilen, en Ford Transit, sto parkert utenfor huset. Foto: Politiet

– Det var i den forbindelse det ble avgjort å foreta en røntgen av liket og på den måte så vi prosjektilet inne i kroppen. Det er jo bly, så det er veldig synlig i kroppen, forteller Dyvesveen til Åsted Norge.

Etterforskningen

Etter funnet av prosjektilet i kroppen til Knut Øyvind Mo, blir det slått full drapsalarm hos politiet på Fagernes. Mo var allerede død da brannen startet. Han har blitt skutt av samme person som setter fyr på huset for å skjule drapet.

Dette bildet blir tatt av brannvesenet når de kommer frem til huset på Tonsåsen natt til 9. januar 1999. Huset er fullstendig overtent.
Dette bildet blir tatt av brannvesenet når de kommer frem til huset på Tonsåsen natt til 9. januar 1999. Huset er fullstendig overtent. Foto: Politiet

De neste dagene pågår etterforskningen for fullt. Et team fra Kripos kommer til Fagernes for å bistå i etterforskningen.

I området rundt åstedet på Tonsåsen er det få naboer. Det er stort sett hytter i nærområdet, og politifolkene må bruke ski og truger for å ta seg frem til mange av hyttene. Rundspørringene gir ikke noen resultater. Det er få eller ingen observasjoner rundt åstedet på det aktuelle tidspunktet for drapet.

Noen dager senere blir det funnet en genser i veikanten, ikke langt fra åstedet. Genseren, en maskinstrikket Cubus-genser med hemper i halsen, må ha havnet der i tidspunktet rundt drapet. Genseren har litt skader og det blir gjort DNA-undersøkelser av den, uten hell.

Dette er en ressurskrevende sak for lensmannskontoret på Fagernes. De erfarne drapsetterforskerne fra Kripos bistår i etterforskningen.

Dette bildet ble tatt av politiet dagen etter brannen i huset til Knut Øyvind Mo. Det var her liket av 34-åringen og hunden hans ble funnet.
Dette bildet ble tatt av politiet dagen etter brannen i huset til Knut Øyvind Mo. Det var her liket av 34-åringen og hunden hans ble funnet. Foto: Politiet

– I alle saker handler det om det finnes et motiv eller en relasjon på en måte. Så vi brukte mye tid på å kartlegge hans omgangskrets for å finne et motiv. Men det motivet mangler vi i denne saken her, vi har ikke noe konkret vi kan sette fingeren på, forteller André Wigdahl.

Han er i dag straffesaksansvarlig ved lensmannskontoret i Nord-Aurdal som har ansvaret for etterforskningen av saken.

Prosjektilet som blir funnet i kroppen til Knut Øyvind Mo blir sendt til våpentekniske undersøkelser hos Kripos. Her blir det fastslått at prosjektilet er av kaliber 22, Long Rifle. En ammunisjonstype som kan brukes i både rifler, revolvere og pistoler.

Politioverbetjent André Wigdahl ved branntomta på Tonsåsen. Natt til 9. januar 1999 rykket han ut hit til brann. Fire dager senere sto han midt i en drapsetterforskning.
Politioverbetjent André Wigdahl ved branntomta på Tonsåsen. Natt til 9. januar 1999 rykket han ut hit til brann. Fire dager senere sto han midt i en drapsetterforskning. Foto: Kristian Ervik

Prosjektilet skal senere bli gjenstand for det mest omfattende våpenprosjektet i norsk kriminalhistorie. Over 1000 våpen blir samlet inn, blant andre fra våpeneiere i Valdres-regionen. 324 av disse våpnene kan skyte samme kaliber som prosjektilet som drepte Knut Øyvind Mo.

Våpnene blir prøveskutt og prosjektilene sendt til analyse hos Kripos. Prosjektet pågår i halvannet år, uten at man finner drapsvåpenet.

Vitnet

Etter at nyheten om drapet har kommet ut, ringer telefonen på lensmannskontoret. Det er trailersjåfør Heine Skyvulstad som presenterer seg i den andre enden. Han vil melde fra om en interessant observasjon gjort i ett-tiden drapsnatten.

Dette prosjektilet ble funnet i kroppen til Knut Øyvind Mo som ble drept i sitt hjem på Tonsåsen i 1999. Prosjektilet ble oppdaget da det ble tatt røntgen av liket.
Dette prosjektilet ble funnet i kroppen til Knut Øyvind Mo som ble drept i sitt hjem på Tonsåsen i 1999. Prosjektilet ble oppdaget da det ble tatt røntgen av liket. Foto: Kripos

18 år senere er han tilbake på fylkesvei 33 på Tonsåsen sammen med Åsted Norge.

– Jeg hadde med meg en kollega på vei fra Lillehammer til Fagernes. Omtrent her møter vi en mørkkledd mann som går i veikanten, forteller Heine og peker på veien.

Stedet er bare rundt 200 meter fra huset til Knut Øyvind Mo.

Det er en naturlig reaksjon å snu seg vekk når et vogntog pisker opp snøen i veikanten. Det som får Heine til å stusse er at personen ser ut til å forsøke å skjule ansiktet. Det er også unormalt å møte folk på denne strekningen midt på natten.

Trailersjåfør Heine Skyvuldstad så trolig personen som drepte Knut Øyvind Mo på Tonsåsen i januar 1999.
Trailersjåfør Heine Skyvuldstad så trolig personen som drepte Knut Øyvind Mo på Tonsåsen i januar 1999. Foto: Kristian Ervik

Det hele er over på noen sekunder, men Heine får med seg at mannen i veikanten bærer på en opprullet plastpose med noe inni.

Noen hundre meter lenger bort kjører de forbi huset til Knut Øyvind Mo, men det er ikke noe som tyder på at det brenner.

– Har du tenkt mye på at mannen du så kan være drapsmannen?

– Altså...det har jeg mer eller mindre vært helt sikker på hele tiden, at det var drapsmannen for å si det sånn. Jeg tenker at det er helt utelukket at det er andre som gikk oppe der på nattestid da.

Politiets teori er at det trolig var gjerningsmannen Heine møtte gående her på riksveien, bare noen timer før brannen blir oppdaget.

Håpet om oppklaring

Sigurd Mo og Else Torgersen håper at noen skal stå frem og fortelle det de vet om drapet på broren og sønnen, Knut Øyvind Mo.
Sigurd Mo og Else Torgersen håper at noen skal stå frem og fortelle det de vet om drapet på broren og sønnen, Knut Øyvind Mo. Foto: Espen Storsve/Åsted Norge

På Nøtterøy møter vi Knut Øyvind Mos mor og eldre bror. Det var her Knut Øyvind vokste opp og tilbrakte tiden før han flyttet til Valdres. Else Torgersen og Sigurd Mo sitter igjen med de gode minnene.

– Knut Øyvind var alltid positiv. Han så på det positive, selv om han har vært igjennom mye negativt, så så han på det positive, forteller broren Sigurd.

– Jeg fikk lov til å skrive på hans gravstein: «din livsglede savnes», forteller moren.

De har fortsatt et håp om at den eller de som vet noe, vil formidle dette til politiet.

– Jeg har et håp om at det er noen som vet noe eller som tror de vet noe og som kan få lette samvittigheten sin.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!