En oversikt fra Varsom.no viser at faregraden for snøskred vil trolig øke fra moderat (2) til betydelig (3) i flere deler av Sør-Norge lørdag, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Meldt snø

Det har lenge vært rolige forhold i Sør-Norge, men nå er det meldt snø i helgen. Derfor er det viktig å øke årvåkenheten for dem som skal ut i fjellet, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Espen Nordahl.

Ifølge NVE bør man være svært forsiktig når man ferdes i fjellet. Vanlige turgåere bør holde seg unna skredfarlig terreng der det meldes faregrad 3, og være observant i nærheten av bratte skråninger eller fjellsider hvor skred kan løsne lenger oppe.

Varselet kan endre seg brått fra faregrad 1 – liten, til 3 – betydelig på Vestlandet og flere steder i fjellet i Sør-Norge lørdag.

Fredag det blåser opp og kommer nysnø i fjellet til helga, vil det legge seg flak av fokksnø over de svake lagene i snødekket. Det fører til ustabile forhold i mange fjellsider over hele Sør-Norge, særlig sør for Stad.

Kjør til fjells fredag

Det er ikke bare snøskredfare som kan sette demper på en etterlengtet vinterferie. Reisende må også belage seg på at uvær kan skape trøbbel for kjøreforholdene.

Skal du til fjells i helgen må du komme deg avgårde fredag, lørdag blir det uvær i fjellet i Sør-Norge.

– Fredag legger det seg en høytrykksrygg inn over Sør-Norge, og været bedrer seg. På Vestlandet starter dagen med med regn og sludd fra Bergen og nordover, men det sprekker opp etter hvert, fortalte Storm-meteorolog Cecilie Villanger til TV 2 torsdag.

(TV 2 / NTB)