«Dansken» rører artistene med låt om å savne faren

Vazelina-helt Eldar Vågan hylles i lørdagens episode av «Hver gang vi møtes». Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lørdagens «Hver gang vi møtes» skal Eldar Vågan (56) hylles av de andre artistene.

Esben «Dansken» Selvig (38) forteller i programmet at han gjennom hele livet har hatt en personlig forhold til musikken til Vågan og hans rockabilly-band Vazelina Bilopphøggers.

Likevel er har han valgt å tolke en ren Vågan-låt denne episoden.

– Det var én låt som traff meg rett i sikringsboksen med en gang. Den stakk ut. Den minte meg om en følelse jeg hadde da jeg var liten. Da jeg hørte på Vazelina Bilopphøggers og kjente at jeg savnet Danmark og jeg savnet faren min. Og den trøsten jeg fant i musikken, forteller Klovner i kamp-rapperen.

«Dansken» ble nemlig født i København med danske foreldre. Da de skilte seg en gang på 80-tallet, tok moren med seg Esben og flyttet til Tåsen i Oslo.

Savnet faren i København

I Vågans originale låt, synges det om savn og forsmådd kjærlighet i hovedstaden.

«Den fineste plassen i verda, sør for Ramsfjorden og Hadeland,
var en solnedgang i Oslo og neonlys på Karl Johan»

I «Danskens» versjon, er det den danske hovedstaden, der faren bodde, som er sentrum for savnet.

«I en gul Renault på Tåsen, satt en gutt og savnet faren
Det var solnedgang i Oslo og neonlys i København»

Se opptredenen øverst i artikkelen og klokka 20.00 på TV 2!

Vågan: – Esbens versjon overrasket meg mest

Vågan forteller til TV 2 at «Neonlys i København» nok var den største musikalske overraskelsen i løpet av hele kvelden.

Da Hanne Sørvaag tolket «God morgen, min kjære», brast artistene i gråt

– Det var en overraskelse fordi originalen er en streit låt jeg har skrevet selv og funnet på i fantasien min, men for Esben var det sant. Han som meldte budskapet var personen i låta. Det gjorde uttrykket veldig mye bedre og mye sterkere. Det var nok Esben-versjonen som overrasket meg mest av alle den dagen.

– Ble det tårer?

– «Halvvegga», som man sier. Det var ikke som om tårene rant, men jeg ble blank i øynene innimellom, jeg må jo innrømme det. Under «Neonlys på Karl Johan»-versjonen til Esben ble jeg litt slik, sier artisten.

Eldar Vågan (55) fra Kapp er mest kjent som gitarist og låtskriver i bandet Vazelina Bilopphøggers, som ble dannet som en spøk en fuktig romjulskveld i 1979. Deres rockabillylåter med norske tekster har fenget nordmenn i alle aldre, og de har totalt solgt langt over én million plater. Vazelina har har vært involvert i 17 forskjellige revyer, blitt Spellemann-nominert fire ganger, gitt ut 17 plater som alle har kommet inn på VG-lista, og de har vunnet Gammleng-prisen, Jens Book Jensen-prisen, Dialektprisen, Eldrerådsprisen og Casparprisen. Eldar har selv gitt ut tre soloplater. I 2012 kom Vågan på fjerdeplass i «Skal vi danse».

Esben «Dansken» Selvig (38) var frontfigur i hip hop-gruppa Klovner i kamp og rockebandet Yoga Fire. Han har vært med å vinne Edvard-prisen og flere Spellemannpriser. Klovner i kamp er nå gjenforent, og skal blant annet opptre på Sentrum Scene i høst. «Dansken» er også skribent og programleder, og i 2013 var han Idol-dommer.

Se Eldar Vågan bli hyllet i «Hver gang vi møtes» lørdag klokka 20.00 på TV 2.