Amerikansk sensasjonsseier da unødvendig bom kostet Bø medalje

Lowell Bailey tok gullet på 20 kilometeren, mens Johannes Thingnes Bø bommet på det avgjørende siste skuddet på standplass.

Amerikanske Lowell Bailey skjøt feilfritt og sikret sikret seg en smått sensasjonell gullmedalje på 20 kilometeren i Hochfilzen.

Se gulljubelen øverst (video med tillatelse fra NRK)

Han tok gullet 3,3 sekunder foran Ondrej Moravec.

– Det er en drøm. Dette er det beste løpet jeg har gått i hele mitt liv. Jeg har ikke ord, sa Bailey til NRK etter å ha kapret det edleste metallet.

Moravec skjøt feilfritt og passerte målstreken 17,9 sekunder foran Martin Fourcade.

Det holdt bare til sølv for tsjekkeren, som lenge trodde han skulle vinne.

– Jeg vil alltid kjempe om gull, men idag var noen sterkere enn meg. Jeg tror ikke forholdene i løypene endret seg underveis, sa Fourcade, som startet med et tidlig startnummer.

Franskmannen endte på to bom totalt og måtte ta til takke med bronsen.

Johannes Thingnes Bø var lenge med og kjempet om gullet etter å ha gått lynhurtig i sporet. Men én bom på siste skyting sørget for at nordmannen måtte vinke farvel både til det edleste metallet og en pallplass.

– Jeg var offensiv og skjøt for fort på siste. Hadde den gått inn så hadde det vært dritbra, sa Thingnes Bø til NRK.

Thingnes Bø ble Norges beste på 20 kilometeren med en åttendeplass etter 18 av 20 treff. Leif Helge Birkeland ble nummer ni, Emil Hegle Svendsen nummer 27 og Ole Einar Bjørndalen endte på en 47. plass.

Birkeland hang seg på Fourcade
Martin Fourcade bommet én på første skyting, mens Norges Lars Helge Birkeland skjøt feilfritt og tok ledelsen.

Fourcade reiste seg imidlertid mesterlig på stående skyting og skjøt en lynrask og prikkfri seire

Birkeland ville imidlertid ikke være noe verre og traff fem av fem også på stående.

På tredje skyting bommet Fourcade én av fem, og like bak lå Birkeland.

Men også Birkeland pådro seg et tilleggsminutt, og han måtte finne seg i å være 16,4 sekunder bak franskmannen.

– Nesten et drømmeløp
Den siste stående serien ble en oppvisning av Fourcade. I løpet av sekunder traff han samtlige fem blinker og økte sin ledelse på russiske Anton Shipulin.

Birkeland traff også fullt hus på sin siste skyting og fullførte dermed sin strålende innsats på standplass med 19 av 20 treff totalt.

Med to bom totalt tok Fourcade en foreløpig ledelse 48.28,6 overmålstreken, 22,6 sekunder foran Anton Shipulin. Birkeland havnet til slutt 53,1 sekunder bak Fourcade over målstreken.

– Det var veldig bra. Jeg gjorde en god jobb på skytebanen, men bommet en gang. Det et er det som skiller et drømmeløp fra et bra løp. Men det var varmt, det var nesten som å være hjemme på Sørlandet, sa Birkeland til NRK etter sin sterke 20-kilometer.

Thingnes Bø med fantomløp
Ole Einar Bjørndalen skjøt fullt hus på første liggende skyting. Johannes Thingnes Bø fulgte opp med fem treff han også, og hang seg med i teten takket være god fart i sporet.

Bjørndalen og Thingnes Bø kom inn samtidig på andre skyting. Bø skjøt feilfritt, mens Bjørndalen bommet én gang. Thingnes Bø overtok ledelsen etter to skytinger.

Thingens Bø kom før Bjørndalen inn på den tredje skytingen, men under vindstille forhold bommet han én gang. Bjørndalen skjøt seg helt ut av tetkampen etter to bom.

Thingnes Bø måtte skyte feilfritt på siste skyting for å ha sjansen til å snyte Ondrej Moravec for gullet. Bø var rolig og leverte lynrask serie på de fire første skuddene, og gjorde et skikkelig forsøk. Men på siste skuddet bommet Bø, og da måtte han vinke farvel til gullet.

Super-Svendsen skjøt seg bort
Emil Hegle Svendsen brukte litt tid på sin første liggende skyting og bommet på første skudd. Deretter traff han de fire påfølgende blinkene på skytebanen i Hochfilzen.

På andre skyting og tredje bommet Hegle Svendsen igjen på ett skudd, før han avsluttet med å skyte fullt hus.

Det gikk imidlertid alt for tregt i sporet for Hegle Svendsen og han var tidlig i løpet sjanseløs på å hevde seg blant de beste.

– Det var rævva, rett og slett. Jeg prøvde å gå så godt jeg kunne, men jeg flyttet meg ikke. Jeg er ikke syk, men i hvert ikke i god form. Det er kjedelig, sa en skuffet Hegle Svendsen til NRK etter sin svært skuffende innsats.