SLITER PÅ GLATTA: Regnet vasker bort mye av effekten når vegvesenet strør i Telemark torsdag morgen. Foto : ta.no/Berit Roald / SCANPIX
SLITER PÅ GLATTA: Regnet vasker bort mye av effekten når vegvesenet strør i Telemark torsdag morgen. Foto : ta.no/Berit Roald / SCANPIX

Regnet vasker rett og slett bort strøsanden

Vegvesenet har store utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen har store utfordringer med å holde veiene kjørbare. Regnet vasker bort mye av effekten av strøingen, forteller mannskapene.

– Vi er ute med alt mannskap og det har vært folk på i hele natt. Noe av det som er problemet er at selv om vi strør, så vasker regnet bort mye av effekten, sier byggeleder Jostein Eriksrød i Statens vegvesen, til Telemarksavisa.

På vegene hvor det strøs med tørr sand, renner vannet ut av vegen kort tid etter at det er strødd. Salt blir brukt, men også disse blir utvannet av regnet som kommer ned, derfor varer effekten av strøingen kortere enn ønsket.

Fortsetter utover dagen

Det har vært en rekke ulykker i morgentimene torsdag og det er ventet vanskelige kjøreforhold utover dagen.

Værprognosene viser at det kan fortsatt bli utfordringer store deler av dagen i dag. Statens vegvesen vil oppfordre trafikantene til å kjøre forsiktig om det er nødvendig å kjøre.

Også veger som normalt ikke skal saltes, har i dag blitt saltet for å bedre kjøreforholdene.

- Dette er kun på veger hvor det er bar asfalt hvor vi kan gjøre det. På veger med snøsåle er det ikke aktuelt med saltstrøing.

Fryser på

Eriksrød forklarer det som skjer med at det er kaldt i bakken. Når det regner på en kald bil, fryser det på bilen, men isen smelter når det kommer varme i bilen. Når det regner på en veg som holder kuldegrader vil isen bygge seg opp hele tiden mens det regner. Isen vil fortsette å bygge seg opp selv om det blir varmegrader i luften fordi kulden i bakken ikke slipper taket.

Regnværet var meldt på forhånd, derfor var de første strøbilene ute allerede klokka 23 onsdag kveld. Det er både kaldt i luften og kaldt på bakken, derfor fryser regnet straks det kommer ned.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no – her:

5 gode råd: Slik takler du holkeføret