MISTILLIT: Forholdet mellom president Donald Trump og landets e-tjenester er ikke det beste. AFP PHOTO / SAUL LOEB
MISTILLIT: Forholdet mellom president Donald Trump og landets e-tjenester er ikke det beste. AFP PHOTO / SAUL LOEB

wall street journal:

– Lot være å gi Trump etterretningsinformasjon av frykt for lekkasjer

Tillitsforholdet mellom presidenten og USAs hemmelige tjenester har nådd et nytt bunnpunkt, ifølge amerikansk storavis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk etterretning har holdt tilbake sensitiv informasjon fra president Donald Trump fordi de frykter at informasjonen kan bli lekket eller avslørt, skriver Wall Street Journal.

Nyheten kommer i kjølvannet av at Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn trakk seg fordi han løy om sine samtaler med Russlands ambassadør i USA.

Harde utfall

Trump har i lengre tid nærmest ligget i åpen krig med USAs etterretningsorganisasjoner. Trump mener en etterretningsrapport som fikk mye omtale i januar ble lekket til pressen, og i en tweet 11. januar trakk han en parallell til Nazi-Tyskland.

Rapporter i avisene om at flere av Trumps medarbeidere skal ha hatt kontakt med russisk etterretning, førte til et nytt Twitter-utbrudd onsdag. Presidenten omtaler e-tjenesten i hermetegn og skriver at de deler ut hemmelig informasjon som godteri.

Wall Street Journals kilder sier at beslutningen om å holde tilbake informasjon fra presidenten for en stor del skyldes at Trump en rekke ganger har gitt uttrykk for at han beundrer Russlands president Vladimir Putin. Under valgkampen tok han også til orde for at Russland skulle fortsette å hacke datasystemene til det demokratiske partiet.

– Hjalp Trump

Ifølge amerikansk etterretning sto Russland bak en serie datainnbrudd rettet mot det demokratiske partiet. Store mengder ufordelaktig informasjon ble publisert gjennom nettstedet Wikileaks. De hemmelige tjenestene mener formålet med aksjonen var å hjelpe Trump til en valgseier.

Ved enkelte tilfeller skal etterretningsorganisasjonene ha holdt tilbake kilder og metoder de har brukt under innhenting av informasjon. Den talsmann for Det hvite hus sier til avisen at det ikke er noe som tyder på at dette stemmer.

Avisens opplysninger avvises også fra offisielt hold i e-tjenesten.

– Enhver antydning om at den amerikanske etterretningstjenesten holder tilbake informasjon og ikke gir den best mulige etterretningen til presidenten og hans sikkerhetsteam er ikke sann, sier en talsmann ved kontoret for nasjonal etterretning til WSJ.