BAREROM UTEN BARN: Sylvia og Trond Rikard Ensby er usikre på om de noen gang vil få den lille gutten sin tilbake. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2
BAREROM UTEN BARN: Sylvia og Trond Rikard Ensby er usikre på om de noen gang vil få den lille gutten sin tilbake. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Sylvia og Trond ble fratatt babyen sin:

Barnevernet ble varslet om brudd på menneskerettighetene – ingenting skjedde

En av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter forsøkte å varsle om brudd etter at Barnevernet tok sønnen til Trond Rikard og Sylvia: – Jeg ble feid av banen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter, Gro Hillestad Thune, varslet Barnevernet i Hønefoss om mulige lovbrudd, etter at Trond Rikard (40) og Sylvia Ensby (44) ble fratatt sønnen sin – men ingenting skjedde.

TV 2 har denne uken fortalt at 200 foreldre med lett utviklingshemning eller lærevansker fratas barna sine årlig.

– Menneskerettighetene blir høyst sannsynlig brutt i et stort antall av disse sakene, sier Hillestad Thune.

Varslet uten å bli hørt

Det var moren til Sylvia som fortvilet tok kontakt med Gro Hillestad Thune da babyen var blitt tatt av Barnevernet.

EKSPERT: Gro Hillestad Thune, tidligere dommer i den Europesike menneskerettsdomstolen. Foto: TV 2 
EKSPERT: Gro Hillestad Thune, tidligere dommer i den Europesike menneskerettsdomstolen. Foto: TV 2 

Det hadde blant annet kommet en anonym bekymringmelding om at Sylvia var lett psykisk utviklingshemmet, noe som i ettertid er dokumentert feil. Hillestad Thune, som har vært dommer i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, valgte å varsle.

– Jeg kontaktet sosialtjenesten eller barneverntjenesten i kommunen. For å minne dem om sitt ansvar for å handle i samsvar med menneskerettighetene, sier hun til TV 2.

– Hva skjedde?

– Jeg ble vel egentlig feid av banen.

TV 2 har vært i kontakt med kommunalsjef Marianne Mortensen i Ringerike kommune. Hun ønsker ikke å kommentere varslingen fra Hillestad Thune.

– Saken er anket til lagmannsretten og vi ønsker ikke å forhåndsprosedere denne i media, skriver hun i en tekstmelding.

Får aldri se barnet sitt igjen

Hillestad Thune kritiserer også tingretten som besluttet tvangsadopsjon – som betyr at Sylvia og Trond Rikard aldri mer skal få se barnet sitt. Tvangsadopsjonen ble gjennomført uten at det ble forsøkt løsninger der familienettverket trekkes inn.

– Sånn som menneskerettighetene tolkes i menneskerettighetsdomstolen, så er det ikke anledning til så inngripende tiltak på et grunnlag som dette. For meg er dette åpenbart brudd på menneskerettighetene.

– Et veldig, veldig alvorlig inngrep

Hun har fulgt TV 2s saker om foreldre med lett psykisk utviklingshemning eller kognitive vansker. 200 barn blir fratas denne gruppen hvert år, ifølge beregninger fra NTNU.

– Det er høyst sannsynlig at i et stort antall i disse sakene så er foreldrene og barna deres utsatt for brudd på sin rett til familieliv under EMK og andre konvensjoner.

– Hvorfor det?

– Omsorgsovertakelse er et veldig, veldig alvorlig inngrep i familielivet som krever tilsvarende veldig, veldig sterk begrunnelse fra myndighetenes side. Utviklingshemning er ikke tilstrekkelig sterkt og må suppleres med andre langt, langt sterkere årsaker, sier Gro Hillestad Thune.