Lagerbäck: – Skjer det mer enn én gang, så ryker de ut av landslaget

TV 2-ekspert Jesper Mathisen diskuterte fotball med Norges nye landslagssjef Lars Lagerbäck. Svensken krever jerndisiplin av de norske spillerne.

Lars Lagerbäck ble presentert som Norges nye landslagssjef 1. februar. Den rutinerte svenske treneren leder Norge i sin første kamp i VM-kvalifiseringsoppgjøret mot Nord-Irland i Belfast 26. mars.

Tirsdag ettermiddag møtte Lagerbäck TV 2-ekspert Jesper Mathisen for en prat om den store utfordringen som venter som landslagssjef for Norge.

Se Jesper Mathisen intervjue Lars Lägerback i videovinduet øverst!

– Skjer det mer enn én gang ryker de ut
En ting er sikkert: De norske spillerne kan ikke ligge på latsiden med Lagerbäck som sjef.

– I starten vil jeg ta en prat med alle spillerne. Når de spiller på det norske landslaget så kreves det at de er 100 prosent proffe. Skjer det én gang at en spiller forsover seg, så gjør jeg ikke noe stor greie av det. Men skjer det mange ganger så er det ikke proffe i mine øyne, og bør ikke få være med på landslaget, slår han fast.

Lagerbäck røper at han ikke trengte lang tid på å bestemme seg for å takke ja da tilbudet fra Norges fotballforbund (NFF) dukket opp.

– Jeg vil ikke si at Nils Johan Semb trengte å overtale meg. Da han tok kontakt slo «fotballnerven» til. Det føltes veldig spennende og jeg fikk litt vibber til Island. Jeg så på spillermaterialet og at det var en blanding av yngre og eldre spillere. Det er alltid en interessant utfordring, sier Lagerbäck.

– Den mentale biten er viktig
68-åringen har en helt bestemt spillestil han dyrker. Lagerbäck tror Norge har spillere som passer inn i måten han ønsker at laget skal fremstå.

– Jeg kan ikke si at jeg superekspert på norske spillere foreløpig. Alle land har spillere som passer inn i måten å spille på, mener svensken, som ikke er i tvil om hva det viktigste han ser etter hos en spiller er:

– Den mentale biten er viktig. Det er spillerne de virkelig går ut og gir 100 prosent både i forberedelsene til kampene og i kampene. Dessuten er det viktig at spillerne presterer i sine klubber.

Han har allerede startet forberedelsene til Nord-Irland-kampen.

– Forrige uke hadde jeg en del ting jeg måtte sluttføre i Sverige, men jeg har sett 10-12 kamper denne uken. Så må et støtteapparat på plass. Nils Johan har hjulpet meg. Han er en person jeg kjenner og vi ser på fotball på samme måten. Jeg har også pratet med Frode Grodåas om keeperne og Leif Gunnar Smerud om 21-spillere. Vi har kategorisert en liste på 35-40 spillere som er veldig aktuelle og interessante, oppsummerer Lagerbäck.

– Alle som vinner er tydelig organisert
Som hovedtrener for Sverige ledet Lagerbäck landslaget til fem sluttspill på rad (EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 og EM 2008), noe ingen landslagsjefer hadde klart før ham.

I sommer tok han miniputtnasjonen Island til en sensasjonell kvartfinale i EM.

En av de viktigste årsakene til de gode resultatene er at krever en tydelig spillestil.

– Et velorganisert lag er grunnlaget for å vinne kamper. Barcelona og alle har en tydelig spillidé. Alle lag som vinner er tydelig organisert, mener han.

Med seier mot Nord-Irland tror Lagerbäck Norge fremdeles har mulighet til å komme til VM-sluttspillet i Russland.

– Vi må trolig vinne fem kamper for å ha sjansen til playoff. Nord-Irland er det første steget, konkluderer svensken som hele Norge håper kan lede landslaget til det første sluttspillet siden 2000.