MØTTE STOLTENBERG: USAs forsvarsminister Jim Mattis og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel onsdag.
MØTTE STOLTENBERG: USAs forsvarsminister Jim Mattis og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel onsdag. Foto: REUTERS.

skarpt ultimatum om nato:

USA truer med å «moderere» sine forpliktelser til NATO

USAs forsvarsminister krever at medlemslandene øker sine økonomiske tilskudd til NATO før året er omme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed gjentar Jim Mattis president Trumps krav om at flere NATO-land bidrar med økt støtte til alliansen.

Ifølge nyhetsbyrået AP, sier USAs forsvarsminister at Trump-administrasjonen vil «modererer sine forpliktelser» overfor de 27 andre medlemslandene dersom økningen ikke skjer i løpet av året.

– Amerikanske skattebetalere kan ikke lenger bære en uforholdsmessig stor andel av forsvaret av vestlige verdier, sa Mattis til de 27 andre forsvarsministrene i et møte i Brussel.

Kun fem land bidrar nok

Ifølge Bloomberg er det kun fem NATO-land som bidrar med 2 prosent av nasjonalbudsjettet på forsvarssamarbeidet. USA er desidert største bidragsyter med mer enn 3,8 prosent.

De fem landene er USA, Storbritannia, Estland, Polen og Hellas.

Ifølge AP har ikke Mattis gitt noen detaljer på hvordan USA eventuelt vil svekke sin støtte til NATO-alliansen dersom de andre landene ikke etterkommer kravet.

– Alliansen forblir fundamentalt viktig for USA og for hele det transatlantiske samarbeidet, sa Mattis til reportere i Brussel.

– Amerika kan ikke ta mer ansvar for dine barns sikkerhet i fremtiden enn dere gjør, skal Mattis ha sagt, ifølge AP.

Ifølge Bloomberg støtter Tysklands forsvarsminister USAs krav om økt støtte fra andre medlemsland.

– Amerikanerne har rett. Detter er et spørsmål om rettferdighet, at også vi europeere bidrar og at vi ikke bare stoler på amerikanerene, sa Ursula vond der Leyen til reportere i Brussel.

Trump skapte usikkerhet

Allerede før Donald Trump ble president uttrykte norske politikere frykt for at han sår tvil om solidaritetsprinsippet i NATO.

I et intervju med The New York Times i fjor sommer sa republikanernes presidentkandidat at det slett ikke er sikkert at USA vil komme NATO-allierte til unnsetning når farer truer, dersom han skulle vinne valget.

– Solidariteten mellom allierte er NATOs bærebjelke og er viktig både for Europas og USAs sikkerhet. Vi forsvarer hverandre. Det er viktig at dette ligger fast, sa utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en felles uttalelse.