Sylvi Listhaug vil fengsle utlendinger før de utvises

Innvandringsministeren ber politiet redegjøre for hvorfor ikke flere kriminelle utlendinger er bak lås og slå i påvente av utsendelse.

Denne uken kunne seerne av Åsted Norge se hvordan to straffedømte nord-afrikanske menn med utvisningsvedtak mot seg, kunne spasere ut i Oslos gater som frie menn etter en politiaksjon.

Bakgrunnen er at politiet ikke har kunnet fastslå sikker ID og dermed kan de heller ikke sendes ut av landet.

– De som begår kriminalitet og skal ut, de bør befinne seg i fengsel og ikke ute blant folk, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til TV 2.

Går fritt

Ifølge Politiets utlendingsenhet er det totalt om lag 90 nordafrikanere som er straffet og utvist fra Norge, men som fortsatt befinner seg i landet.

Flere av disse beveger seg fritt.

– Hvordan er det mulig når Frp styrer Justisdepartementet?

– Nei, vi har satt fullt fokus på å få sendt ut både kriminelle og andre som oppholder seg ulovlig i Norge, der har vi satt ny rekord hvert eneste år. Når det gjelder disse sakene så må vi se om vi utnytter mulighetene i lovverket, sier Listhaug.

Vil ha svar

Etter TV 2s reportasjer vil Listhaug ha svar på hvorfor politiet ikke har fengslet flere i utenlandske kriminelle i påvente av ID-avklaring og utvisning

– Nå skal vi gjøre jobben med å gå gjennom det. Snakke med politiet og høre hvordan de utnytter handlingsrommet, sier innvandringsministeren.

I utlendingsloven åpnes det på visse vilkår for å fengsle utlendinger som skjuler identiteten sin eller som har endelig utvisningsvedtak rettet mot seg.

Politiet: -Vi er klar over handlingsrommet

I en e-post til TV 2 skriver Politiets utlendingsenhet onsdag ettermiddag at de er klar over handlingsrommet som ligger i utlendingsloven.

Men de påpeker at de uansett ikke kan gå utover den rettslige rammen for hva som er et forholdsmessig inngripende tiltak.

– Når politiets arbeid med å få avklart og verifisert utlendingens identitet ikke fører frem, er det ikke hjemmel til å holde utlendingen fengslet i ubestemt tid, skriver politiadvokat Kristel Lee Høgslett.