Forstøverapparat kunne hjulpet Jansrud - vil ikke bruke det

Kjetil Jansrud og landslagslegen vil ikke ta i bruk forstøverapparat, selv om det kunne hjulpet alpintstjernen til å bli frisk fortere.

Torsdag kommer rapporten om bruken av astmamedisin i norsk langrenn. En syk Kjetil Jansrud reiste hjem fra VM onsdag, og alpintlandslagets lege Dr. Marc Strauss innrømmer at et forstøverapparat kunne hjulpet Jansrud, som har astma, med sykdommen.

– Forstøverens funksjon er å roe ned slimhinnene i luftveiene. Teoretisk sett kunne det kanskje hatt en virkning, sier Strauss til TV 2.

Ikke aktuelt etter medieomtalen
Han bedyrer at det aldri har vært aktuelt for alpintlandslaget å bruke forstøverapparat, og etter debatten som har kommet i kjølvannet av Sundby-saken er det blitt enda mindre aktuelt.

– Vi har jo diskutert det. Med all omtalen i media mener vi det ikke er aktuelt å ta i bruk det eller å vurdere om det er noe vi skal bruke, sier Strauss.

– Aldri vært bruk for det
Jansrud selv har aldri vurdert å ta i bruk forstøverapparat.

– Fra mitt ståsted så har det aldri vært bruk av forstøverapparat, jeg har ikke hatt behov for det heller, så sett med alpintøyne så er det egentlig litt uinteressant ettersom det ikke påvirker oss i noen grad, sier Jansrud om rapporten som er ventet torsdag.

– De sier det kunne frisket opp lungene dine, er det noe du ser du kunne hatt nytte av?

– Jeg har aldri brukt det før, så jeg vet ikke hvordan effekten hadde vært. Hvis du ikke har et forhold til å bruke noe, så blir det heller ikke et savn. Sånn sett tror jeg at jeg ville klart meg uten. Det er få av oss alpinister som har vært syke som jeg er nå over lengre tid, derfor er det ikke en aktuell problemstilling. Det føles litt rart å skulle ta høyde for å ta med seg det for den mikroskopiske sjansen det er for å havne i en situasjon som dette. Har man virus i kroppen er det egentlig uinteressant om man har en forstøver eller ikke, sier Jansrud.

Astmaen forverrer forkjølelsen
Alpinistens astma har vært med på å gjøre forkjølelsen verre.

– Det er en forkjølelse som har satt seg i øvre luftveier, og ikke riktig vil gi seg. Forkjølelsen har til dels gitt seg, men luftveiene er fortsatt veldig irritert. Og i bunnen har han en astma som blir provosert av det. Det blir en kombinasjon av de tingene, sier Strauss.

Landslagslegen forklarer at fartsfantomets astma ikke er blant de sterkeste.

– Hadde han hatt en vanlig kontorjobb ville han nok ikke kjent så mye til det, men med det han driver med så provoseres det frem – spesielt i disse periodene når luften er tørr. Blir man forkjølet i tillegg eskalerer hele systemet, sier Strauss.

– 50 prosent godt
Jansrud reiste onsdag hjem fra VM, og må følge resten av mesterskapet foran tv-skjermen.

– Det blir 50 prosent godt å slappe av uten mas, men samtidig er det 50 prosent vemodig å se verdensmesterskapet fra sidelinjen. Jeg var nok ikke noen superfavoritt i storslalåm, men jeg er glad i mesterskap og kunne sikkert prøvd å overraske. Nå er jeg henvist til tilskuerplass, som så mange andre, sier Jansrud.