BOM, BOM, BOM: Tiril Eckhoff og de norske skiskytterjentene var ikke i nærheten.
BOM, BOM, BOM: Tiril Eckhoff og de norske skiskytterjentene var ikke i nærheten. Foto: Roald, Berit

20 nasjoner foran Norge: – Det er ikke slik det skal være

De norske skiskytterjentene bommet og bommet og var helt sjanseløse på 15 kilometeren i VM i Hochfilzen. Ingen norske endte blant de 30 beste.

Laura Dahlmeier tok VM-gullet etter 19 treff av 20 mulige på 15 kilometeren i VM i Hochfilzen. Det var tyskerens andre individuelle gull så langt i VM.

– Hun er den eminente skiskytteren. Jeg tror ikke det har vært en så god skiskytter før, roste Tiril Eckhoff om gullvinneren overfor NRK.

Gabriela Koukálova gjennomførte en glimrende konkurranse og kapret VM-sølvet.

– Kall det gjerne en fiasko!
Alexia Runggaldier fra Italia sikret seg bronsen, mens Mari Laukkanen fra Finland tok fjerdeplassen.

De norske jentene skjøt seg fullstendig bort og havnet langt, langt nede på resultatlistene. Totalt endte de på 17 tilleggsminutter.

– Sånn er skiskyting. Du kan godt kalle det fiasko. Vi er ikke bedre. Hvorfor vi ikke er bedre må vi ta en runde på etter sesongen. Vi har ikke gjort en bra nok jobb og ikke klart å følge opp oppturen fra vinteren ifjor. Vi mangler trygghet og små detaljer. Mot VM på hjemmebane forrige sesong jobbet vi målrettet i to år. Dette har vært en vakumsesong der jentene har fått prøvd egne ting, sa en svært skuffet landslagstrener Stian Eckhoff til TV 2 Sporten etter den gedigne norske VM-fiaskoen.

– Dette er ikke kult!
Tiril Eckhoff ble beste norske med en svært nedslående 39. plass.

– Nei, det er kanskje det dårligste mesterskapet jeg har hatt. Det er ikke kult. Jeg gjorde alt jeg kunne for å treffe blink. Men var ikke bedre, sukket Tiril Eckhoff til TV 2 Sporten etter fiaskoen.

– Er det noen som helst muligheter på stafetten?

– Alt er mulig. Vi klarte det jo i fjor etter å ha hatt startnummer 12, svarte hun.

– Men i dag var 20 nasjoner bedre?

– Det er mange nasjoner. Det er ikke sånn det skal være. Men da er det 20 nasjoner som er foran oss. Og dette var den siste individuelle distansen min i VM, siden jeg ikke er kvalifisert til fellesstarten, svarte Tiril Eckhoff TV 2 Sporten.

Kaia Wøien Nicolaisen ble nummer 47, Marte Olsbu 58 og Fanny Horn Birkeland til slutt 63.

– Det var ikke dette vi hadde håpet på. Det ble for mye bom dessverre. Jeg vet ikke hvorfor vi sprakk. Vi får høre med treneren, sa Marte Olsbu.

– Er dette flaut sett med norske øyne?

– Jeg har ikke tenkt på det på den måten. Man kan ikke grave seg ned etter dette, mente Olsbu.

– Jeg liker ikke å bomme
Kaia Wøien Nicolaisen imponerte stort og skjøt fullt hus på første liggende.

På andre skyting bommet hun én gang og gikk hun ut 1.09,3 bak den foreløpige lederen Mari Laukkanen fra Finland.

Men så gikk det trått for Nicolaisen. For på tredje skyting bommet hun tre ganger og pådro seg dermed tre tilleggsminutter.

Hun reiste seg imidlertid med en full serie på siste skyting og reddet noe av æren.

– Jeg liker ikke å bomme. Men det var for dårlig skyting. Og det var alt for varm. Jeg ble helt svimmel av å gå denne varmen, sa Nicolaisen til NRK.

Eckhoff ødela alt i starten
Tiril Eckhoff fikk en dårlig start og bommet to på første skyting. Den svake starten gjorde det vanskelig for Eckhoff å henge med i toppen. Hun bommet én gang på første stående skyting.

Eckhoff fikk enda et tilleggsminutt på tredje skyting, hennes fjerde totalt. I likhet med Nicolaisen reddet Eckhoff bittelitt av æren etter å ha skytt feilfritt på siste skyting.

Marte Olsbu startet også svært svakt. Medaljesjansene røk allerede på første skyting.

Olsbu noterte seg nemlig for hele tre bomskudd. Etter feilfri skyting på andre skyting, bommet Olsbu én gang på liggende.

Åpnet bra, men skjøt seg bort
Fanny Horn Birkeland bommet én på første, men leverte fem av fem mulige på skyting nummer to.

Men på tredje skyting gikk det ikke like bra, og Fanny måtte tåle tre tilleggsminutter. På siste skyting bommet hun én gang. Dermed røk muligheten for en god plassering for den norske skiskytteren, som totalt endte på fem bom.