AMPER: Donald Trump har igjen tydd til Twitter for å si sin mening.
AMPER: Donald Trump har igjen tydd til Twitter for å si sin mening.

Rasende Trump krever gransking av lekkasjer

Lekkasjene fra FBI og NSA får Donald Trump til å se rødt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Disse Russland-kontakt-tullesakene er bare et forsøk på å dekke over alle tabbene som ble gjort i Hillary Clintons taper-kampanje», raser president Donald Trump på sin private twitterkonto.

Sammenligner etteretningstjenester med Russland

Det Trump sikter til er at flere av hans medarbeidere skal ha vært i kontakt med russisk etterretning flere ganger i løpet av valgkampen.

New York Times, Washington Post og CNN siterer anonyme kilder i amerikansk politi og etterretning, noe som får Trump til å koke. Han har beordret en intern gransking for å finne de som lekker opplysninger til pressen, skriver Washington Post.

«Falske nyheter»

«Informasjon blir gitt ulovlig til taperne i New York Times, og Washington Post fra etterretningstjenesten (NSA og FBI?). Akkurat som Russland», skriver presidenten på Twitter tidlig onsdag morgen amerikansk tid.

Donald Trump hevder nyheten om at hans medarbeidere har hatt kontakt med russisk etteretning ikke har rot i virkeligheten, og kaller sakene «falske nyheter». Han mener det er konspirasjonsteorier og blindt hat som får avisene til å skrive om saken.

Omfanget av kontakt mellom Trumps medarbeidere og russiske etterretningsfolk skal angivelig ha vært omfattende. Hvor omfattende ble avslørt gjennom etterretning som begynte rundt samme tid som de fant bevis på at Russland forsøkte å forstyrre presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Avlytting av telefonsamtaler har dokumentert hyppige samtaler og avbrutte telefonoppringinger, ifølge Reuters.

Oppfordret til lekkasje

Problemene for Trump-administrasjonen ser ut til å øke time og time, og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i denne saken. Blant annet hva hva som ligger bak kontakten med russisk etterretning, og hvorvidt Trump faktisk var uvitende om at de eksisterte kontakt. Mange spekulerer i hvor store konsekvenser dette kan ha for Trump hvis det kommer ytterligere avsløringer.

Under valgkampen kom Trump med flere oppsiktsvekkende uttalelser om Russland. I en tale i fjor sommer sa presidentkandidaten at han håpet russisk etterretning hadde stjålet informasjon fra Hillary Clintons epostkonto og oppfordret dem til å offentliggjøre den:

Tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå av etter det ble kjent at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør kort tid etter at Trump ble president. Han skal ha ført visepresidenten bak lyset om innholdet i disse samtalene, og har blitt avhørt av FBI. Hvis myndighetene konkluderer med at Flynn med viten og vilje løy til FBI under avhør, kan han bli siktet for lovbrudd.

Avviser kontakt

Regjeringen i Russland avviser opplysningene om kontakten som Donald Trumps medarbeidere angivelig har hatt med russisk etterretning.

– Dette er en avisartikkel som ikke er basert på noen fakta, hevder regjeringens pressetalsmann Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den offisielle Potus-kontoen, ligger Trump tydeligvis unna etter at han brukte den til å støtte datterens forretningsliv i forrige uke. Kontoen har kun blitt brukt til å formidle formelle gratulasjoner til nyinsatte ministre og informasjon om pressemøter den siste uka.