SMØRBLID: Terje Svendsen var svært glad da han presenterte Lars Lagerbäck som landslagssjef tidligere i måneden. 
SMØRBLID: Terje Svendsen var svært glad da han presenterte Lars Lagerbäck som landslagssjef tidligere i måneden.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Fotballpresidenten bekrefter: – Hadde dialog med flere erfarne landslagssjefer

– Vi kan ikke legge alle egg i en kurv, sier Terje Svendsen.
Men fotballpresidenten vil ikke inn på konkrete navn.

Tirsdag var det styremøte i NFF, og onsdag morgen talte Terje Svendsen for åpen mikrofon på Ullevaal.

I etterkant av seansen svarte en åpen fotballpresident på blant annet ansettelsesprosessen rundt Lars Lagerbäck som ny landslagssjef.

– Vi hadde sortert ut en kandidatiste og en kravprofil ganske tidlig. Så er det helt riktig at vi, slik media også media fremstilte det, sjekket ut om Ståle Solbakken var en aktuell kandidat i det hele tatt. Han ga en avklaring selv i begynnelsen av januar.

– Vi hadde også andre erfarne landslagstrenere på den listen, og vi hadde dialog med flere. Det er slik at vi kan ikke legge alle egg i en kurv, men det var Lars Lagerbäck som stod øverst på den listen, sier Svendsen til TV 2.

Les også: Lagerbäck er Norges nye sjef

– Vi hadde tre møter med Lars
Fotballpresidenten var del av et ansettelsesutvalg på fire personer, med Nils Johan Semb som den operative, og forteller at det måtte flere runder til for å bli enig med svensken.

– I første fase med Lars Lagerbäck så stod ikke døren helt på gløtt. Vi hadde tre møter med Lars før vi fant ut at dette var en god løsning, og at begge parter gikk 110 prosent for det, sier fotballpresidenten.

– Vi var nødt til å tenke risikospredning
Flere navn ble presentert i media som aktuelle kandidater, men Svendsen vil ikke uttale seg om verken Bob Bradley, Ole Gunnar Solskjær eller noen andre faktisk stod på listen NFF jobbet utifra.

– Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner som stod på listen, men vi var nødt til å tenke risikospredning i prosessen tilfelle de kandidatene som stod øverst på listen ikke løste floken, sier han.

Svendsen føler NFF har taklet balansegangen mellom egen troverdighet og denne risikospredningen på en god måte.

– Jeg er veldig godt fornøyd med prosessen. Vi visste jo at det ville bli en krevende prosess, og noen synes kanskje at vi brukte for lang tid. Men jeg tror det var helt nødvendig å bruke lang tid for å få på plass en god løsning, sier fotballpresidenten.

– Helt klart at støtteapparatet blir vesentlig mindre
Det neste leddet i prosessen rundt A-landsalget er å få på plass et støtteapparat. I støtteapparatet til Per-Mathias Høgmo var det slik at kontraktene gikk ut ved årsskiftet, så Lars Lagerbäck står fritt til å velge hvem han ønsker å ha med i sitt eget støtteapparat. Svendsen er klar på at totalantallet mennesker som skal jobbe rundt vår landslagssjef vil bli lavere nå.

– Jeg ønsker ikke å være for detaljert, for dette er en prosess som Nils Johan Semb og Lars Lagerbäck diskuterer nå. Det er helt klart at Lars har en filosofi der han har langt færre som jobber tett innpå seg enn hvis vi sammenligner med foregående landslagtrener. Det er i hvert fall helt klart at støtteapparatet blir vesentlig mindre enn hva det har vært, og så er det litt avhengig av kompetansen og ferdighetene til de han velger hvordan det blir endelig sammensatt, sier Svendsen.

– Har ikke sett noen lunsjer til 4000 kroner
Fotballpresidenten sier også at NFF har endret seg etter fjorårets forbundsting der pengebruken blant de øverste i norsk fotball ble tatt opp.

– Vi har manet til nøkternhet, og jeg tror at bare det at den diskusjonen kom opp på forbundstinget viser at det var behov for det. Og samtidig gjør det noe både med personer og organisasjoner. Jeg har ikke sett noen lunsjer til 4000 kroner i min tid som president.

– Er det vanskelig å balansere når man sitter i møter rundt om i Europa der det snakkes om millioner av kroner?

– Nei. Jeg tror det handler om å markere at vi står for noen norske verdier. De er det viktige å markere uansett hvilket miljø vi er inne i. Og så må vi prøve å påvirke det internasjonale miljøet og den internasjonale familien som vi er en del av til å ta opp mest mulig av det som vi har som norske verdier, sier han.

Fornøyd med sitt første år som president
28. februar er det ett år siden Svendsen ble valgt som ny president, og trønderen avslører at han ikke hadde sett for seg at året ville bli akkurat slik det er blitt.

– Det første året som president har vært mer krevende enn hva jeg var i stand til å forutse. Det har vært diskusjoner knyttet til åpenhet og et livlig forbundsting i 2016, men jeg er veldig godt fornøyd med de tingene som styret har tatt tak i og gjort både knyttet til åpenhet og de første grepene med tanke på å endre styringsformen i NFF.

– Føler du at du har fått gjort en forskjell?

– På overflaten virker det kanskje ikke som om det er en veldig stor forskjell, men den måten som vi organiserer arbeidet på er bedre. Det ble pekt på at det var uklare roller og uklart hvem som tok beslutninger. Der har vi gjort et godt stykke arbeid, så den nye generalsekretæren som tok fatt på jobben for en uke siden har i hvert fall klare rammer og klare forutsetninger for å ta det videre inn i organisasjonen, sier han.

Svendsen er fornøyd med budsjettet han legger fram etter sitt første år i jobben.

– 2016 har vært et godt økonomisk år, med tre millioner i overskudd på aktivitetsregnskapet. Det har som målsetning å gå i null, men det har vært en del ekstraordinære kostnader og noen ekstra inntekter, så vi balanserer bra. I tillegg har vi datterselskaper som går veldig bra, så konsernet viser et resultat på 30 millioner før skatt. Det er veldig bra. Vi har en bra plattform for driften framover, i og med at vi har langsiktige avtaler, forklarer fotballpresidenten.

Svendsen kunne også informere om at Norge har vunnet UEFAs Fair play-bonus. Før gav dette ekstraplass i Europaligaen, men nå er det slik at NFF i stedet har mottatt 50000 kroner i premie.

Det blir dommere til sesongstart
I plenum fortalte fotballpresidenten også om den pågående konflikten rundt dommerhonorarer, der det faktisk er gått så langt at det spekuleres i at en streik kan gå utover dommerne inn mot seriestarten i norsk fotball.

– Vi ble orientert om prosessen som er knyttet til honorarer for toppdommere 2017-2020. Det gjenstår noen formelle avklaringer der, men det er god dialog og man er vel veldig nære en løsning og en enighet knyttet til det. Det faller på plass i god tid før sesongstart, sa Svendsen.

Slik var Lagerbäcks første dag som landslagssjef

Overfor TV 2 står Svendsen fast på at vi ikke trenger å være bekymret for at Eliteserien starter uten pipeblåsere.

– Neida. Det er lønnsforhandlinger, og de består av to parter med noen som krever noe og noen som gir noe. Det har vært avstand, men vi er i ferd med å finne gode løsninger som gjør at man blir enige. Jeg er overbevist om at det kommer til å være gulkledde folk også når Eliteserien sparkes i gang.

– Kan du garantere det?

– Garantier er det ingen som kan gi, men, ja. Vi blir enige, sier Svendsen.

3,3 millioner i pluss til tross for Høgmo-sparking
Sparkingen av Per-Mathias Høgmø førte ikke til underskudd for Norges A-landslag fotball herrer. Hele Norges Fotballforbund (NFF) går 3,3 millioner i pluss.

Resultatet ble presentert av assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad under NFFs frokostmøte i Bryne-losjen på Ullevaal stadion onsdag.

– Vi leverer et overskudd på 3,3 millioner. Det er 800.000 bedre enn budsjettet. Av en total omsetning på 900 millioner er det veldig hyggelig, sa Arstad.

– Vi har ingen målsetting om et betydelig overskudd. Vi skal bruke pengene på aktivitet, la han til.

Av de 900 millionene kom 70 prosent av pengene fra samarbeidspartnere og TV-rettigheter. 1/3 av pengene går til toppklubbene, opplyste Arstad.

Ellers viste resultatet for A-laget herrer ikke tegn til underskudd, til tross for at forbundet måtte betale Per-Mathias Høgmo sluttpakke etter at han forlot jobben som landslagssjef i november 2016. NFF opplyste i en pressemelding etter hans avgang at Høgmo skulle "få full lønn i henhold til kontrakt ut 2017." Det tilsier over fire millioner kroner.

– Som dere sikkert vet hadde vi en sluttavtale med Per-Mathias, men det ga ikke minus på grunn av at andre kostnader har gått en hel del ned, sa Arstad.

TV 2/NTB