Therese Johaugs dopingsak sendes som dokumentar på TV 2 søndag.
Therese Johaugs dopingsak sendes som dokumentar på TV 2 søndag. Foto: Foto: Globus Media/TV 2.

Johaug anker ikke

Therese Johaug anker ikke domsutvalgets avgjørelse.

Therese Johaug har i samråd med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse.

Det bekreftes i en pressemelding onsdag.

– Therese Johaug har etter en totalvurdering i samråd med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse. Hun opplever avgjørelsen som urimelig streng, men det viktigste for henne nå er forutsigbarhet slik at hun fullt ut kan konsentrere seg om skiløping, står det i pressemeldingen.

– Dette har vært en tung og vanskelig sak for Therese Johaug, og hun håper nå at hun kan legge den bak seg, står det i pressemeldingen.

Vil ha 100 prosent fokus på positive ting
Jørn Ernst, som er Johaugs manager, sier til TV 2 at de nå vil se frem mot OL.

– Vi har gjort en totalvurdering og kommet frem til at vi ikke vil anke. Vi vil legge saken bak oss, og ha 100 prosent fokus på positive ting og oppkjøringen frem mot neste sesong og OL, sier Ernst til TV 2.

– Var det en enkel avgjørelse?

– Det ble gjort en vurdering og vi kom frem til at vi vil bli ferdig med dette. Vi syns fortsatt at saken har fått en veldig stor konsekvens, men nå vil vi helst sette strek, sier manageren.

Johaug er en av fire som kan anke dommen. I tillegg kan Antidoping Norge, FIS og Wada anke. De to siste har to til tre uker på seg fra de får dommen tilsendt oversatt.

– Det er ikke noe vi får gjort noe med. Nå setter i alle fall vi strek, også venter vi i spenning på hva som skjer videre, sier Ernst.

Johaugs advokat, Christian B. Hjort, sier at han fortsatt er uenig i dommen, men at de nå vil avslutte saken.

– Jeg synes dette er en streng dom både på aktsomhetsvurderingen og utmålingen. Jeg er uenig i den, men det er en rekke forhold man må ta stilling til når det gjelder en anke og om vi vil at de fortsatt skal behandle saken. Vi vil avslutte den, siden det alt i alt er skiløpingen som er det viktigste for Therese. Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sier Hjort til NTB.

– Veldig klokt
TV 2s Mads Kaggestad mener at dette er en fornuftig avgjørelse av Johaug.

– Det tror jeg er veldig klokt. Det er egentlig ikke så veldig overraskende, fordi det taktisk sett ville vært en risiko som i verste fall kunne endt i enda lenger straff. Det er tross alt utøvere som har fått lengre straffer for cirka samme forseelse. Nå er sesongen gått fløyten uansett. Med 13 måneders straff får hun uansett med seg hele neste sesong, sier Kaggestad til TV 2.

– Jeg satt igjen med en følelse etter høringen at de ville anke dommen til CAS uansett utfall, men det kan har vært et spill. Nå handler det om å sette strek, og derfor er det lurt at de ikke anker.

– Tror du noen av de andre instansene anker?

– Jeg synes 13 måneder er sterkt nok i massevis. Jeg ser ikke noen grunn til å anke, men man vet aldri. Vi har sett at det har vært en del støy blant internasjonale skiledere etter dommen, men jeg tror nei. Jeg håper at antidopingarbeidet er så uavhengig at når de ser på alle delene i denne saken, tror jeg de ser at dette er en utøver som ikke har dopet seg med vilje. Da er det ikke noen grunn til å gi lenger straff enn 13 måneder. Men det er ikke urealistisk at det kommer en anke. I så fall får hun en ny periode med mye usikkerhet. Det er ikke en fordel med tanke på neste sesong.

– Jeg synes dette er en streng dom både på aktsomhetsvurderingen og utmålingen. Jeg er uenig i den, men det er en rekke forhold man må ta stilling til når det gjelder en anke og om vi vil at de fortsatt skal behandle saken. Vi vil avslutte den, siden det alt i alt er skiløpingen som er det viktigste for Therese. Det er den totalvurderingen vi har tatt, sier Hjorth til NTB.

Johaug-saken sendt videre til FIS' dopingutvalg
Domsutvalget reduserte Antidoping Norges (ADN) innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sverre K. Seeberg, bekrefter til NTB at Johaug-saken er sendt videre til deres dopingutvalg.

Styret i FIS møtte på hotell Kulm i St. Moritz onsdag for å diskutere Johaug-saken.

– Vi ble kun informert om saken, og den er nå sendt videre til dopingutvalget i FIS. En innstilling fra utvalget er ventet om ikke altfor lang tid, sa Seeberg til NTB etter møtet.

Han sa videre at FIS sitt utvalg vil rådføre seg med Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) før de tar en avgjørelse. En innstilling fra utvalget vil så gå tilbake til styret, som skal vedta om de velger å anke den norske stjernens 13 måneders utestengelse eller ikke.

(©TV 2/NTB)