33 amerikanske spesialister mener Donald Trump ikke er skikket som president.
33 amerikanske spesialister mener Donald Trump ikke er skikket som president. Foto: CARLO ALLEGRI / REUTERS / NTB scanpix

Amerikanske psykiatere advarer mot Donald Trump

33 spesialister mener Trump ikke er skikket som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

33 psykiatere, psykologer og sosialarbeidere skriver i et leserinnlegg i New York Times at de mener Donald Trump ikke er skikket som president.

I august 2016 gikk USAs psykiaterforening ut mot psykiatere som fjerndiagnostiserte Trump. Foreningens president viste til at «Goldwater-regelen» fra 1973 forbød psykiatere å gjøre dette, og kalte det for uetisk og uansvarlig.

– Vi frykter at for mye står på spill for at vi skal tie lenger, skriver psykiaterne i innlegget som bryter med den amerikanske psykiaterforeningens såkalte «Goldwater-regel» om at psykiatere ikke skal gi en diagnose av en offentlig person de ikke har undersøkt personlig.

Under valgkampen sjokkerte Trump med en rekke uttalelser på Twitter. I forrige uke brukte han presidentens offisielle twitterkonto til å kritiserere en varehuskjede som droppet datteren Ivankas klesmerke.

Tidligere i februar gikk Trump til angrep på en dommer som stoppet innreiseforbudet hans. Og i januar raste den påtroppende presidenten over påstandene om at Russland sitter på sensitiv og svært kompromitterende informasjon om ham. Under en pressekonferanse kalte han disse påstandene for «falske nyheter» og «uekte saker» laget av «syke mennesker».

Senere samme måned påsto USAs president at mediene hadde forsøkt å skape en konflikt mellom ham og etterretningstjenestene, til tross for at han har sammenlignet tjenestene med Nazi-Tyskland.

– Ikke i stand til å føle empati

De amerikanske spesialistene mener Trump mangler følelsesmessig stabilitet og empati, heter det i det åpne brevet:

– Trumps taler og handlinger viser en manglende evne til å godta andre syn enn sitt eget. Hans ord og atferd tyder på at han ikke er i stand til å føle empati. Individer med slike egenskaper forvrenger virkeligheten slik at den passer deres mentale tilstand, og angriper de som formidler den (journalister og forskere).

– Hos en mektig leder kan slike angrep øke når hans forestilling om storhet bekreftes. Vi tror at den manglende følelsesmessige stabiliteten som kommer til uttrykk i Trumps taler og handlinger ikke gjør ham skikket som president, heter det i det åpne brevet som blant annet er undertegnet av en tidligere psykiatriprofessor ved Harvard og en ledende psykoanalytiker.

I 2016 uttalte flere norske spesialister at Trumps selvopptatthet og behov for å skylde på andre, kan tyde på at han er narsissist, psykopat eller at han lider av en eller annen form for personlighetsforstyrrelse.