HOLDER SAMMEN: Charles (94) holder hånden til sin kone Gunvor (95) på Nyskogen bo- og omsorgssenter i Arendal, der Gunvor har plass, men ikke Charles. Til venstre på veggen ser man brudebildet av de to som ble tatt for 67 år siden. Foto: Marit Elisabeth Strand / Agderposten 
HOLDER SAMMEN: Charles (94) holder hånden til sin kone Gunvor (95) på Nyskogen bo- og omsorgssenter i Arendal, der Gunvor har plass, men ikke Charles. Til venstre på veggen ser man brudebildet av de to som ble tatt for 67 år siden. Foto: Marit Elisabeth Strand / Agderposten 

Charles (94) og Gunvor (95) får ikke bo sammen etter 67 års ekteskap

– Jeg vil jo bare være sammen med min kone. Det har alltid vært oss, sier Charles (94) som ikke får plass på sykehjemmet til kona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gunvor Hovd Nilsen (95) bor på Nyskogen bo- og omsorgssenter i Arendal kommune, men der er det ikke plass til mannen hennes Charles (94).

Det var Agderposten som først omtalte saken om ekteparet som har bodd sammen i 67 år, men som nå blir splittet.

Ekteparet og familien har kjempet for å bo sammen på sykehjemmet etter at Gunvor fikk slag i fjor påske.

Tirsdag kom den triste nyheten fra rådmannen i Arendal kommune – søknaden har blitt avvist og Charles og Gunvor får ikke lov til å bo sammen.

– Det er utrolig skuffende. Vi har jo hatt et håp, og når kommunen nå sier nei, så virker det helt uforståelig. Alt de vil er jo å være sammen den tiden de har igjen, sier Charles datter Gunn Nilsen Nome til TV 2.

– Jeg vil bare være sammen med min kone

I stedet har han fått plass i Elim bokollektiv, med tilbud om daglig kjøring til konas sykehjem.

– Jeg vil jo bare være sammen med min kone. Det har alltid vært oss, og jeg har vært glad i henne fra første dag. Jeg kan ikke forstå at vi ikke kan bo sammen på sykehjemmet. Jeg har også behov for sykehjemsplass, selv om jeg nå er litt friskere enn henne, sier Charles Hovd Nilsen til avisen.

Han er i dag avhengig av rullator og uten kona føler han seg utrygg.

Familien til ekteparet er svært opprørt over kommunens konklusjon. De mener kommunen ikke tar hensyn til at et ektepar som har vært sammen i 67 år er avhengig av hverandre.

– Ikke behov for sykehjemsplass

Leder for komité for helse og omsorg i Arendal kommune, Atle Svendal (Ap), sier til Agderposten at de i vurderingen har lagt vekt på at personer ikke skal havne på sykehjem for tidlig.

– Fagfolk har vurdert det slik at det ikke er formålstjenlig å gi han sykehjemsplass. Vi vil tilrettelegge for ektepar så langt det er mulig, og ved en del tilfeller bor ektepar på samme rom. Men der er vurdert slik at Charles ikke har sykehjemsbehov, sier Svendal.

Familien mener saken er et unikt tilfelle fordi det neppe er mange 95-åringer som ønsker å bo sammen på sykehjem. De mener det er uverdig at foreldrene blir adskilt mot sin vilje og at kommunen ikke kan forvente at de skal bli like syke samtidig.