YOU ARE FIRED: President Donald Trump ba sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gå av, bekrefter Det hvite hus. Foto: AP.
YOU ARE FIRED: President Donald Trump ba sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gå av, bekrefter Det hvite hus. Foto: AP.

Det hvite hus: Trump ba skandalerådgiver gå av

Donald Trump ba Michael Flynn om å gå av fordi sikkerhetsrådgiveren førte visepresidenten og andre bak lyset, sier presidentens talsmann Sean Spicer.

Mandag ble det meldt at Michael Flynn, sikkerhetsrådgiveren til Donald Trump hadde trukket seg fra jobben.

Men stormen fortsetter for fullt og Presidenten mener at Michael Flynn fikk sparken på grunn av manglende tillit.

– Presidenten var veldig bekymret over at general Flynn hadde villedet visepresident Mike Pence og andre, sier Trumps talsmann Sean Spicer på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Han viser til Flynns kontakt med Russland hvor de diskuterte amerikanske sanksjoner, før Trump tiltrådte. Bakteppet var anklager fra amerikansk etterretning om at russerne sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Trump i valgkampen.

Flynn skal ha unnlatt å formidle samtalen til visepresident Mike Pence. Men Spicer benekter at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren gjorde noe juridisk feil da han snakket med Russlands ambassadør i desember, og at oppsigelsen «bare» gjelder tillitsbrudd.

Trump har visst om samtalen lenge

Det hvite hus sier at de har visst om samtalen i flere uker, men har ventet med å handle til de fant ut om saken var «et juridisk anliggende». Det står i sterk kontrast til Trumps påstand at han ikke viste noe om det senest fredag.

– Tilliten mellom Flynn og Trump var i ferd med å forvitre, og det var det som gjorde at Trump ba Flynn om å gå av, sier Spicer.

Ballen blir imidlertid ikke lagt død med det første. Senatorer fra begge partier tok tirsdag til orde for en gransking av mistankene om utvekslinger den indre kretsen til USAs president Donald Trump skal ha hatt med Moskva.

– Ble Flynn instruert?

– Jeg ønsker å vite om general Flynn gjorde dette alene, eller om han ble instruert av noen andre til å gjøre det, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham til CNN.

Spicer avviste blankt et spørsmål fra pressen tirsdag om hvorvidt Trump ba Flynn snakke med Russland om sanksjonene.

TVUNGET TIL Å GÅ AV: Dette er skandalen i Det hvite hus

– Kaos

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier at denne hendelsen bare er én av mange i Trumps «kaosregjering».

– Hvis det er riktig at Trump ikke visste dette, illustrerer det at du har folk som på egen hånd opererer ut fra det de tror er Trumps ønsker. Flynns avgang føyer seg inn i uforutsigbarheten og det litt kaosaktige som ser ut til å prege Trumps regjering, sier Melby til NTB.

Ber om gransking

Lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain, er blant dem som retter skarp kritikk mot regjeringsapparatet etter Flynns avgang.

– Avsettelsen er et urovekkende tegn på dysfunksjon i det nåværende nasjonale sikkerhetsapparatet, sier den tidligere republikanske presidentkandidaten, ifølge DPA.

John Cornyn, som er Republikanernes nestleder i Senatet, mener Senatets etterretningskomité er nødt til å etterforske Flynn.

Demokratene i Kongressen går lenger og vil opprette et særskilt etterforskningspanel for å granske Flynn-skandalen.

Det avviser Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Han mener granskingen som Senatets etterretningskomité allerede har satt i gang av russisk innblanding i presidentvalget, er tilstrekkelig.

– Ulovlige lekkasjer

Trump selv mener tilsynelatende at det viktigste i saken ikke er Flynn eller Russland-samtalen.

– Det sentrale her er hvorfor det kommer så mange ulovlige lekkasjer fra Washington? Kommer disse til å komme mens jeg arbeider med Nord-Korea etc.? skriver presidenten på Twitter tirsdag.

Flere toneangivende medier har siden januar gjengitt lekkasjer om telefonsamtalene mellom Flynn og Kisljak.

NTB / TV 2