Født i feil kropp:

«Jeg trodde jeg hadde en lillesøster å flette håret til. Isteden fikk jeg en litt plagsom lillebror»

Ane Marte Stokke (17) forteller åpenhjertig om det å forstå at lillesøster Karen ble til lillebroren Kristian.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristian Stokke (10) fra Selbu var fem år gammel da han sto i sofaen hjemme og klippet av seg det lange håret. Han gikk under navnet «Karen», og var født i en jentekropp.

– Mamma og resten av familien kom inn og begynte å skrike og lage leven. Jeg skjønte ikke hva som var galt, for jeg var jo bare fem år. Men familien visste ikke at jeg egentlig følte meg som en gutt, fordi jeg turte ikke å si det, forteller Kristian i onsdagens premiere av Født i feil kropp.

Vanskelig da lillesøster ble lillebror

Storesøster Ane Marte Stokke (17) forteller åpenhjertig at hun syntes det var veldig vanskelig da lillesøsteren Karen bestemte seg for at han ville hete Kristian.

KRISTIAN: Kristian Stokke har alltid visst at han er en gutt, til tross for at han er født i en jentekropp. Foto: TV 2
KRISTIAN: Kristian Stokke har alltid visst at han er en gutt, til tross for at han er født i en jentekropp. Foto: TV 2

– Noe av det jeg angrer mest på som storesøster, er den perioden etter at Kristian skiftet navn. Han visste ganske tidlig at han ikke ville være jente. Han har alltid sagt «men mamma, jeg er jo en gutt». For det har vært veldig klart for han, forteller Ane Marte.

Hun trodde selv hun var åpenhjertig og tolerant. Men da det gjaldt hennes egen lillesøster, var det vanskelig å forstå.

– Det er veldig enkelt å si at du støtter transseksualitet, men når det plutselig kommer til søsken, så er det ikke alltid like enkelt. Det har aldri vært et spørsmål om å akseptere det. Men da det kom til å bytte navn, så ble det veldig vanskelig, forteller Ane Marte.

Ignorerte lillebroren

– Jeg tror jeg ignorerte Kristian i to måneder. Jeg klarte ikke å si «Kristian» og «han», men jeg klarte heller ikke å si «Karen» og «hun». Det ble ikke rett det heller. Jeg sa derfor bare «du», og latet som om han var luft i to måneder. Men nå er det veldig enkelt, og jeg sitter igjen med skyldfølelsen. Hvordan kunne jeg gjøre det? sier storesøsteren.

Da Kristian fortalte at han var en gutt, trodde foreldrene det bare var en fase

– Det er ikke enkelt å være i tenårene og få en guttejente-lillesøster, og så skulle bytte navn. Vi kjenner ingen som har vært igjennom dette, forteller mamma Marit Johanne Bårdsgård Stokke.

– Jeg tror det var litt det at jeg hadde en storesøster-følelse som jeg var redd skulle forsvinne. Jeg trodde jeg skulle ha en lillesøster å flette håret til, hjelpe til med sminke ... Jeg hadde tenkt litt på det. Men isteden fikk jeg en litt plagsom lillebror, forteller Ane Marte.

Var ensom

For Kristian var det vanskeligst å takle at han var født i feil kropp før han fikk mot til seg til å snakke med familien sin.

– Jeg var veldig ensom da jeg følte meg som en gutt. Jeg var redd for at mamma og pappa skulle kjefte på meg. Jeg fortalte det ikke til dem. Men nå glemmer jeg nesten at jeg ble født jente, forteller Kristian.

Kristians sterke historie får du i Født i feil kropp onsdag kl. 21.40 på TV 2.

Husker du Født i feil kropp-Emma (15)? 
Hun er Norges nye Youtube-stjerne