NY HVERDAG: I tidligere år gikk Bjørndalen så fort i sporet at han tålte flere bom enn konkurrentene.
NY HVERDAG: I tidligere år gikk Bjørndalen så fort i sporet at han tålte flere bom enn konkurrentene. Foto: Roald, Berit

Bjørndalens nye hverdag: – Tvunget til å være skjerpet på standplass

Superveteranen vet at hver bom er svært kostbar.

Ole Einar Bjørndalen (43) tok søndag sin 45. VM-medalje da han tok bronse på jaktstarten. Bjørndalen gikk ut på 6. plass, men avanserte etter solid skyting på standplass. Han måtte tåle én bom på siste skyting. Med fullt hus hadde han tatt sølv.

I tidligere år gikk Bjørndalen så fort i sporet at han tålte flere bom enn konkurrentene. Slik er det ikke lenger. Nå må det klaffe på standplass om 43-åringen skal kjempe om medaljer. Det vet Bjørndalen inderlig godt før normaldistansen i VM.

Bjørndalen er faktisk nummer tre sammenlagt i normaldistanse-cupen.

– Er man i halvform i sporet, blir man skjerpet på standplass. Er man i råform i sporet, er det lett for å bli sløv på standplass. Man blir litt mer skjerpet når man ikke har noe annet valg. Det er litt på grunn av det, sier han til TV 2.

– Det var deilig å kjenne at det var kjappe ski på jaktstarten. Jeg hadde god flyt i løypa. Hele det norske laget hadde gode ski, forteller han.

Skiskytterveteranen er kjent for å være en svært dedikert og seriøs utøver, men i løpet av det siste året har mye endret seg på privaten. I oktober i fjor ble 43-åringen far.

Han innrømmer at det setter ting i perspektiv.

– Det ble litt spesielt da Darja gikk før meg. Vi hadde tro på at hun skulle være i nærheten av toppen. Vi har investert mye tid og ressurser på at hun skulle klare det. Og da hun lyktes var det en lettelse, og bare å kjøre på for min del, sier han etter konas sølvmedalje søndag.

– Er VM allerede en suksess?

– Ja, det var hit jeg kom for å ta en medalje. Jeg trodde det skulle bli verre enn det blei. Det gikk litt av seg selv på jaktstarten. Det var greit det, forteller Bjørndalen.

– Hva gjør det med resten av VM for din del – er det en fordel at du kan senke skuldrene?

– Det er lett å senke skuldrene, men jeg er ganske gira på å gjøre en bra forberedelse til 20-kilometeren. Det er kanskje det vanskeligste og mest krevende løpet. Det er ganske hard straff per bom og et langt løp. Det er 10-15 mann som kan være der oppe hvis favorittene bommer.

Torsdag ettermiddag kjemper de norske skiskytterherrene om nye medaljer på normaldistanse i VM i Hochfilzen.