FØRST I LØYPA: En skulderoperasjon torsdag vil avgjøre om Jarl Magnus Riiber vil være i stand til å gå langrenn for full maskin i framtiden. Hvis ikke er han god nok til å «bytte» til skihopping.  
FØRST I LØYPA: En skulderoperasjon torsdag vil avgjøre om Jarl Magnus Riiber vil være i stand til å gå langrenn for full maskin i framtiden. Hvis ikke er han god nok til å «bytte» til skihopping.   Foto: Lehtikuva

Supertalentet opereres på torsdag

Skulderskaden kan i verste fall tvinge Jarl Magnus Riiber til å bytte idrett.

SOGNSVANN/HOLMENKOLLEN (TV 2): Den 19 år gamle Oslo-gutten har lenge blitt omtalt som tidenes største talent i kombinert. Etter at skulderen gikk ut av ledd for drøye fjorten dager siden, blir det VM fra sofaen. Nå venter det først en operasjon førstkommende torsdag.

– Man vet ikke hvordan det blir før de går inn og ser. Enten blir det en enkel variant, eller så blir det mer komplisert. Uansett tar det seks måneder før jeg er skikkelig tilbake, forklarer Riiber, som gruer seg til opptreningsperioden.

– Beste kombinerthopper

Siden den skadde skulderen er mest utsatt i langrenn, har Riiber benyttet ventetiden på operasjonen til å perfeksjonere hoppingen. I helgen var han dundrende overlegen i Norgescupen i hopp. Han vant begge dagene i Holmenkollen. Selv om de 10-15 best rangerte norske spesialhopperne glimret med sitt fravær, mener Riiber at han hadde hevdet seg på et visst nivå i verdenscupen dersom han hadde fått sjansen.

– Topp ti-hopperne i World Cup er så latterlig gode. Men grunn-nivået mitt er på verdenscupnivå. Det er ikke noe å legge skjul på. Men da må jeg ha gjort de beste hoppene mine hele tida. Men det tror jeg at jeg skulle ha fått til om all fokus, og overskuddet mitt hadde gått i retning av hopping. Da skulle jeg ha tatt den utfordringen, sier han.

Sportssjefen i hopp, tror ikke kombinert-juvelen ville ha herjet i verdenscupen. Han synes heller ikke det er pinlig at en kombinerthopper utklasser de nest beste hopperne på hjemmebane i Norge. Riiber tok så sent som i november også sølv i NM, bak Daniel-André Tande.

– Det er ikke uvanlig at en kombinertløper tar medalje i NM. Særlig i liten bakke. Når det er sagt, så er Jarl Riiber kanskje den beste kombinertløperen jeg noen sinne har sett i hoppbakken, sier Bråthen.

I følge Bråthen har de aldri vurdert å ta Riiber med til VM i hopp. Selv om røkla bak Tande har slitt hardt i vinter.

– Vi har ikke vurdert ham til VM. Det er fordi vi vurderer skihoppere, og ikke kombinertløpere til å delta i skihopp, sier Bråthen.

Riiber smiler av problemstillingen.

– Hadde de ringt og spurt meg, hadde jeg stilt opp, Det må jeg bare si, ler han.

– Mindre bevegelse

Men nå blir det heller operasjon i skulderen. Spørsmålet er om han blir god nok til å fortsatt kunne gå langrenn på det nivået han trenger for å hevde seg i kombinert.

– I utgangspunktet blir man bra av en slik operasjon. Jeg vil nok få litt mindre bevegelse i leddene, men det vil ikke være noe utfordring for hverken langrenn, eller hopp.

Han påstår at han foreløpig ikke har tenkt tanken å slutte med kombinert, og heller satse på hopp. Men om operasjonen ikke skulle lykkes, så er Riiber i en heldig situasjon.

– I "verste fall" så blir det å satse på skihopping, og det er jo veldig greit det også. Så da kan jeg ha det i bakhodet, at går ikke dette, så trenger jeg ikke å legge opp med idretten, sier han.

– Ikke sikker

Sportssjefen i kombinert har følgende refleksjon rundt problemstillingen.

– Han er nysgjerrig på skihopping, og ønsker nok å prøve seg der av og til. Men vi håper at vi skal klare å holde han i kombinert, og at han synes det er mest spennende fortsatt, sier Kristian Hammer.

– Er du hundre prosent sikker på det?

– Nei, det er jeg aldri.

Dersom Riiber skulle bli tvunget, eller frivillig heller vil satse på skihopping, så er hoppleiren klar til å ta i mot stortalentet.

– Nå har vi ingen ønsker om at han skal bli skihopper, eller at han skal slutte med kombinert. Men dersom det skulle bli aktuelt, så vil vi gi ham muligheten til å satse på det nivået vi mener er best for at han skal bli en enda bedre skihopper, sier Bråthen.