Åsleik Engmark er død, 51 år gammel. Komikeren døde brått søndag.

– Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brüssel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skriver Feelgood Scene i en pressemelding.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre barn.

– Det var med stor sorg vi mottok budskapet, vi har mistet en stor komiker, scenepersonlighet og en kjær kollega. Han vil bli dypt savnet, og våre tanker går til hans nærmeste familie i denne tunge tiden, skriver Feelgood Scene i pressemeldingen.

Startet med revy

Engmark er født i Oslo, og er kjent som både komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Han har stått på scenen i snart 30 år.

51-åringen begynte sin karriere i revyverdenen på Grefsen videregående skole, sammen med blant annet skuespillerne Geir Kvarme, Siw Anita Andersen og Alex Rosén.

I 1987 startet Engmark show- og revygruppen Lompelandslaget. Gruppen ble dannet av Engmark, sammen med Trond Hanssen, Øyvind Angeltveit og Siw Anita Andersen. I tillegg har kjente norske komikere som Linn Skåber, Atle Antonsen og Thomas Giertsen vært medlemmer i humorgruppen.

Åsleik Engmark ble på slutten av 80-tallet synonymt med norsk påskeferie, hvor han som Severin Suveren guidet Ola og Kari Nordmann gjennom fjellvettreglene.

Fra 1988 til 1999 jobbet Engmark på Det Norske Teateret, samtidig som han ble et kjent fjes for nordmenn flest – etter deltakelse i programmet Egentlig på NRK.

Komikeren ble i 2001 tildelt Stå Opp-prisen, en bransjepris som deles ut til det juryen mener er årets morsomste standupkomiker.

Timon

Mange kjenner stemmen til Engmark fra Løvenes Konge, hvor han var stemmen til Timon.

Åsleik Engmark (51) ble kjent som Severin Suveren på slutten av 80-tallet.
Åsleik Engmark (51) ble kjent som Severin Suveren på slutten av 80-tallet.

I senere tid blir han gjenkjent av barna som stemmen til Knerten i filmene med samme navn. Engmark regisserte filmen om Knerten i 2009, basert på barnebøkene til Anne-Cath Vestly.

I 2010 vant Engmark Skal vi danse på TV 2, hvor han danset sammen med Nadya Khamitskaya.

– Med stor sorg i hjertet: Kjære Åsleik, kreativ og leken, profesjonell til fingerspissene. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk lov til å få jobbe med deg. Det var noe helt eget. Sammen har vi laget danseøyeblikkene som jeg vil huske for alltid. Du kom brått inn i Skal vi danse-livet mitt og beriket det. Din bortgang kom like brått. Alt for tidlig. Du skulle berike verden med din kreativitet i så mange år til. Mine varme tanker går til barna og familien. Hvil i fred, kjære «Chaplin», skriver Khamitskaya på Facebook.

Engmark har for tiden reist rundt med makker Jon Rørmark, med showet Aladdin og Hans Magiske Europaflyktningturné.

Åsleik Engmark etterlater seg trillingbarna Edda, Erle og August (23).

TIMON: Åsleik Engmark hadde stemmen til Timon i Disney-klassikeren Løvenes Konge.
TIMON: Åsleik Engmark hadde stemmen til Timon i Disney-klassikeren Løvenes Konge. Foto: WALT DISNEY PRODUCTIONS/Stella Pictures