MISTER KONTRAKT: Skigiganten Fischer avslutter samarbeidet med Therese Johaug.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISTER KONTRAKT: Skigiganten Fischer avslutter samarbeidet med Therese Johaug. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Utstyrsgigant sier opp millionkontrakt med Johaug

Fischer har bestemt seg for å benytte seg av antidoping-klausul.

Fischer bryter millionkontrakten med Therese Johaug. Det bekrefter utstyrsleverandøren overfor TV 2 mandag.

«Alle våre kontrakter inkluderer en antidoping-klausul. I tilfellet Therese Johaug slår nå antidoping-klausulen inn etter WADAs avgjørelse, som leder til kanselleringen av kontrakten», skriver Fischer i en epost til TV 2.

– Betyr det at avtalen er kansellert til november?

«Avtalen kanselleres nå. Fremtiden er ikke avklart.»

Ifølge Johaugs manager Jørn Ernst var Fischers avgjørelse ventet.

– Vi var klar over at denne avgjørelsen ville komme. Vi har hatt dialog med dem om dette tidligere. Dette er en av de viktigste avtalene til Therese. Hun har skiparken sin der og har hatt et veldig tett og godt samarbeid med dem over tid, sier Ernst til TV 2.

Ifølge manageren vil avtalen ikke få noen konsekvenser for Johaugs eksisterende skipark, som naturligvis er merket med utstyrleverandørens logo.

– Det har jeg ikke fått noen signaler om, sier Ernst.

– Vanskelig å skifte merke
TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror ikke Johaug er så opptatt av pengene hun taper på Fischers doping-exit.

– Det som er viktig er å ha gode ski når hun kommer tilbake i sirkuset. Fischer har lånt ut skiene til Johaug. De kan hente tilbake skiene og gi dem til noen andre, sier han.

– Hvordan vil det være for Johaug å eventuelt bytte skileverandør kort tid før OL?

– Det er mange som bytter skileverandører hele tiden, men Johaug har hatt et fantastisk forhold til Fischer hele livet. Å skifte til et annet merke tror jeg er vanskelig. Sannsynligvis kommer hun til å gå på Fischer-ski når hun går i OL, om hun så må kjøpe skiene på en G-Sport-butikk, fortsetter han.

Skal diskutere om Johaug må returnere skiene
Fischer utelukker ikke at de vil be Johaug returnere skiene hun har fått låne av dem.

– Vi ønsker ikke å snakke om fremtiden. Dette er noe vi nå må avgjøre, sier Tanja Winterhalder, markeds- og presseansvarlig for Fischer i Norden.

Johaug testet positivt for det anabole steroidet clostebol i september. Fredag ble hun dømt til 13 måneders utestengelse.

Om utestengelsen på 13 måneder blir stående, kan Johaug gjøre comeback 18. november. Fischer åpner opp for å samarbeide med Johaug etter at dopingdommen er sonet ferdig.

«Straks en dopingutestengelse opphører, har straffen blitt sonet, som i det sivile liv. Etter en totalvurdering kan da partene da forhandle om å jobbe sammen igjen, skriver Tanja Winterhalder i en epost til TV 2.

– Vi er veldig glade for at de understreker at de vil samarbeide med Johaug igjen straks suspensjonen er over. At vi tar en ny vurdering da. Vi får håper at dette løser seg i ettertid. Jeg forstår at de foretar dette valget nå. Dette er regulert i standardkontrakten med alle deres utøvere, sier Ernst.

Skiskytteren Johannes Thingnes Bø er også en del av Fischer-stallen. Han ønsket ikke si så mye om avgjørelsen til sin utstyrsleverandør.

– Det står i min kontrakt også at hvis man blir tatt for doping, så mister man kontrakten. Utover det har jeg ikke så mye mer å si. I en kontrakt er det visse ting man må forholde seg til. Et kontraktsbrudd får konsekvenser. I dette tilfellet er det dopingspørsmålet, og der står Fischer på sitt. De kjemper for en ren idrett, og det må de også for å beholde sitt gode rykte, sier Thingnes Bø.

Han tror Johaug og Fischer gjenopptar samarbeidet etter dopingdommen er ferdigsonet.

– Jeg tror Therese kommer til å gå på Fischer resten av sin karriere, sier han.

Verdt millioner
Kontrakten med Fischer skal være verdt flere millioner kroner, ifølge VG. Etter det TV 2 forstår, er kontrakten mellom Johaug og Fischer prestasjonsbasert, slik Fischers kontrakter med utøvere normalt sett er regulert. Dette bekrefter også Johaugs manager.

Det vil si at Johaugs inntekter henger sammen med hennes sportslige innsats. En mindre sum betales fast. Dermed hadde hun uansett gått glipp av store inntekter, ettersom hun ikke tillates å konkurrere før i november neste sesong.

FIS-president Gian Franco Kasper bekreftet at Johaug-saken blir et tema på FIS-styremøtet onsdag. FIS, Wada, Antidoping Norge og Johaug selv kan fortsatt anke Johaug-dommen.

– Johaug er dømt av det norske domsutvalget. Både vi i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) har muligheter til å anke og gå inn i denne saken. Hva vi velger å gjøre er avhengig av flere ting, men vi vil ta opp denne saken på styremøtet vårt onsdag, forteller FIS-presidenten til NTB.

PS! Martin Johnsrud Sundby måtte betale tilbake bonuspengene han fikk fra Fischer etter dopingdommen i fjor sommer. Johaug har ikke gått konkurranser siden hun testet positivt 16. september.