Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mange varianter av sjokolademelk. De fleste typene inneholder mer sukker enn vanlig melk, men det finnes unntak.

Nå finnes det sjokomelk uten tilsatt sukker eller med mindre tilsatt sukker. Det finnes også varianter uten laktose, og flere med laktoseredusert melk.

Med andre ord: Det er flere å velge mellom. Men det er smaken som teller når Matkontrollen tester sjokomelk.

– Dårlig rykte

Wenche Frølich er professor i mat- og ernæringsvitenskap. Hun sier mange tar feil når de tror at all sjokomelk er usunn.

– Det er faktisk like sunt som melk. Det er tilsatt litt smak som barn og ungdom foretrekker, sier Frølich til Matkontrollen.

Ifølge Frølich er det tre vesentlige faktorer i melk som gjør den så bra for kroppen:

– Det er vår beste kilde for kalsium, det er en veldig god kilde til jod, som vi i dag faktisk har begynt å få lite av, og melk inneholder veldig mye proteiner. For de som trener en del vil det være bra for å restituere muskler, sier hun.

Sjokolademelk er ikke så usunt som folk kanskje tror, sier professor Wenche Frølich. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 
Sjokolademelk er ikke så usunt som folk kanskje tror, sier professor Wenche Frølich. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 

SE MATKONTROLLEN TORSDAGER KL. 20.00!

– Bedre enn brus

I tillegg til melkesukker, er flere produkter tilsatt sukker. For de som er opptatt å velge sunt, vil Frølich anbefale Tine Styrk kakao, Tine Litago uten tilsatt sukker eller Tine Litago lettere sjokolademelk.

– Det er de som er ikke noe tilsatt sukker eller har veldig lite tilsatt sukker. De andre ligger på mellom åtte til ti prosent sukker, omtrent på samme nivå som leskedrikker. Men leskedrikkene inneholder ikke næringsstoffer som melk gjør, sier professor Frølich.

HAR DU TIPS TIL MATKONTROLLEN? SKRIV TIL OSS HER.

Elevene er dommere

Ti tiendeklassinger ved Jordal skole i Oslo har testet sjokolademelk for Matkontrollen. Testpanelet er glad i sjokomelk og drikker det ofte på skolen, etter trening eller i helgene.

Smakspanel: tiendeklassinger ved Jordal skole i Oslo. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 
Smakspanel: tiendeklassinger ved Jordal skole i Oslo. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 

Elevene får ikke vite hvilken melk de smaker på. Sjokomelken er kald og ristet godt ved servering. De drikker vann mellom hver smaking.

– Uten sukker smaker lite

Elevene er veldig samstemte. Tine Litago uten tilsatt sukker og Tine Styrk kakao, som er tilsatt 0,9 prosent sukker, smaker minst sjokolade. Begge får terningkast en.

– Jeg følte det smakte melk og ikke noe sjokolade. Disse smakte rart, sier en av elevene.

Vinner av Matkontrollens smakstest: UltiMoo fra Q-meieriene. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 
Vinner av Matkontrollens smakstest: UltiMoo fra Q-meieriene. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 

– Jeg synes Litago uten sukker smakte som medisin. Ettersmaken var veldig rar og det smakte veldig lite sjokolade, sier en annen elev.

Tine Litago original sjokolademelk, Cocio Dark chocolate milk, Cocio Classic chocolate milk og Tine Litago lettere sjokolademelk havner i midten.

Begge sjokomelkene fra Q-meieriene havner på topp. Men det er den nye Q-UltiMoo som smaker best. Elevene triller terningkast seks.

– UltiMoo var best fordi den var søt. Den har alt jeg ser etter. Denne god og fyldig, sier en av jentene som var med i testpanelet.

Testresultater

Q UltiMoo sjokolademelk: terningkast 6

Q Fersk sjokolademelk: terningkast 5

Tine Litago original sjokolademelk: terningkast 4

Cocio Dark chocolate milk: terningkast 4

Cocio Classic chocolate milk: terningkast 4

Tine Litago lettere sjokolademelk: terningkast 3

Tine Sjokomelk: terningkast 3

Tine Styrk kakao: terningkast 1

Tine Litago uten tilsatt sukker: terningkast 1