TILSKUER: Ingen Ole Selnæs på banen for St. Etienne i helgen. Her fra 3-0-tapet i VM-kvalikkampen mot Tyskland i fjor.
TILSKUER: Ingen Ole Selnæs på banen for St. Etienne i helgen. Her fra 3-0-tapet i VM-kvalikkampen mot Tyskland i fjor. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad.

Grå helg for de norske utenlandsproffene

Med unntak av en sterk Ada Hegerberg i Frankrike, var det ikke mange lyspunkter sett med norske øyne i Fotball-Europa i helgen.

Ada Hegerberg scoret to mål på én omgang for Lyon i 5-2-seieren mot Juvisy. Det står i kontrast til hva de norske herrene fikk til i helgen.

Nesten halvparten av våre mest profilerte utenlandsproffer måtte se sine lag fra sidelinjen. Av de som fikk spille gjorde brorparten lite ut av seg. Det står i sterk kontrast med «Lagerbäck-effekten» man så forrige uke, med hatrick av Mohamed «Moi» Elyounoussi for Basel og King-dobbel for Bournemouth.

Ikke gode nok over tid

– Det så veldig bra ut forrige uke, og vi håpet jo at det skulle fortsette, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Det gjorde det ikke for de fleste norske utenlandsproffene, og Mathisen mener det er vanskelig å oppnå formtopper når man ikke har stabilitet.

– Det er for stort mellomrom mellom de veldig gode prestasjonene blant mange av de som er med å konkurrerer om en plass på landslaget, sier TV 2-eksperten.

Ingen Svensson-debut

Det var knyttet spenning til om AZ Alkmaars nyervervelse fra Rosenborg, Jonas Svensson skulle få sin første kamp for nederlenderne. Trønderen måtte nøye seg med å se sine nye lagkamerater slå SC Heerenveen 2-1 fra sidelinjen.

Morten Thorsby og Martin Ødegaard startet begge kampen for Heerenveen, uten at dette gjorde underverker. Ødegaard fikk 71 minutter på banen, før han måtte sette seg på benken, hvor han fikk selskap av norske Dennis Johnsen, som vanligvis spiller for u19-laget til nederlenderne.

Over grensen til Belgia fikk 18 år gamle Sander Berge spille hele kampen for sitt KRC Genk, som slo Sint-Truiden 3-0. Mathisen mener Berge er en mann å se opp for.

– Han har vist gode takter, og allerede fått fem kamper i den belgiske toppserien. Fortsetter han slik er ikke en plass på landslaget urealistisk, mener Mathisen.

I Frankrike og Ligue 1 spilte hverken Ole Selnæs eller Alexander Søderlund for deres St. Etienne, som slo Lorient hele 4-0 på Stade Geoffroy-Guichard. Selnæs var ubenyttet reserve, mens Søderlund er ute med skade.

Skjelbred på benken

I Tyskland måtte Håvard Nielsen se sitt Freiburg slå Köln 2-1 fra tribunen, mens Per Ciljan Skjelbred satt på benken hele kampen da Herta Berlin gjestet FC Schalke 04. Rune Jarstein fikk en tøff dag på jobben, og slapp inn to mål i kampen som endte 2-0 i favør vertene.

Ørjan Nyland står med ti kamper så langt i sesongen for Ingolstadt, men fikk ikke spille i helgens 2-0-tap mot Bayern München. St. Paulis Mats Møller Dæhli er ute med skade.

Assist-Johansen

I de tre øverste divisjonene i England var det Stefan Johansen som kom best ut av nordmennene. Hans Fulham slo Wigan 3-2, hvor Johansen viste seg frem med en målgivende pasning. Johansen står nå med 6 mål og 6 assist på 21 kamper for London-laget.

Hull City fikk en tøff kamp mot Arsenal, og måtte med både Omar Elabdellaoui og Adama Diomande til slutt forlate The Emirates med 0-2, og null poeng. Markus Henriksen er ute med skulderskade, og er forventet å returnere i april.

Alexander Tettey var ute med suspensjon for Norwich og Fredrik Ulvestad satt på tribunen for Charlton. Det samme gjorde Håvard Nordtveit for West Ham, mens Martin Samuelsen kom inn i det 89. minutt for sine klubber i England.

Slik gjorde andre utenlands-
proffer det i helgen: 

 • M. Linnes, 90 min, Galatasaray-tap
 • M. Ofkir, ikke i tropp, Lokeren- seier
 • H. Aleesami, ubenyttet reserve, Palermo-tap
 • R. Yttergård Jensen, spilte 80 min., Groningen-tap
 • A. Sørloth, inn etter 64 min., Groningen-tap
 • P. Fjelde, inn etter 91 min., St.Mirren-seier
 • «Moi», 90 min., Basel-seier
 • Valon Berisha, 90 min., Red Bull Salzburg-seier
 • Veton Berisha, ut etter 77 min., uavgjort for Greuther Fürth
 • K. Ajer, 90 min., uavgjort for Klimarnock
 • S. Strandberg, ikke i tropp, Hannover-tap
 • I. Fossum, ubenyttet reserve, Hannover-tap
 • B. Finne, ubenyttet reserve, Heidenheim-tap
 • E. Hovland, 90 min., Nuremberg-seier
 • T. Elyounoussi, 90 min., Olympiacos-seier