Slik opererer eldrebedragerne:

Vet du hvem denne kvinnen er?

OSLO: (ÅSTED NORGE / TV 2) Politiet har identifisert flere forskjellige grupperinger som svindler eldre. – Miljøet er godt kjent av politiet fra før, sier etterforskningsleder.

Siden høsten 2016 har nærmere 50 pensjonister blitt frasvindlet ca. 800.000 kroner fra kriminelle som utgir seg for å være bl.a. TV-reparatører.

Bedragerne tar seg inn i huset til pensjonister og forsvinner fra stedet med bankkort og PIN-koder før de tømmer kontoen deres for penger. Tallene stammer fra anmeldelser politiet i Oslo har mottatt.

De frykter at mørketallene kan gjøre de reelle summene enda større.

– Vi har hatt mange slike forhold nå i høst og de siste månedene har vi hatt nærmere 50 forhold som har gjort at vi har begynt å sette et veldig stort fokus på dette her, sier politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner-politiet i Oslo til Åsted Norge.

Søker opp pensjonister på nett

Politiets etterforskning har avdekket at svindlerne ringer svært mange før de klarer å få innpass hos ofrene sine. Via forskjellige nettsider søker de seg frem til eldre personer. De fleste ofrene er eldre kvinner over 85 år.

– Nesten uten unntak så er det eldre kvinner fra 85 og hovedtyngden ligger på over 90 år, sier Jevnaker.

Ofrene blir oppringt av en person som utgir seg å være fra GET eller andre selskaper. De forteller at TV-signalene vil forsvinne dersom de ikke oppdaterer mottakerboksen.

Kort tid etter oppringningen kommer det en reparatør på døra. Etterforskningen viser at en enkelt telefon hadde gjort oppringninger til 72 eldre kvinner i løpet av bare to dager.

I en annen sak ringte bedragerne til 20 eldre kvinner i løpet av en dag.

Utfører «arbeid»

Offer Åsted Norge har snakket med sier at reparatørene trykker på noen knapper på mottakerboksen. For denne jobben skal de ha 39 kroner, og denne må betales med bankkort.

– Han sa jeg skulle legge kortet mitt oppe på telefonen hans og taste inn PIN-koden min for å betale, sier 95 år gamle Ingrid Øverby til Åsted Norge.

Etter å ha tastet inn koden, gikk den ukjente mannen ut av huset for å hente en kvittering. Han hadde da med seg PIN-koden og bankkortet. Minutter senere begynte bankkontoen hennes å tømmes for penger.

Videoovervåking fra Strømmen Sparebank og en Kiwi-butikk på Strømmen viser hvordan en ukjent kvinne tar ut over 11.000 kroner. Politiet knytter den samme kvinnen til flere lignende tilfeller i Oslo-området.

I tillegg til å utgi seg fra å komme fra GET, har bedragerne sagt at de kommer fra Canal Digital, NRK, og Hafslund, samt at de er skadedyr- eller vannkvalitetskontrollører, advarer politiet.

Bedrageriet Ingrid Øverby ble utsatt for deler modus med de andre tilfellene politiet etterforsker, og viser hvordan bakmennene jobber i grupper.

– Det er ofte menn som oppsøker de eldre damene, en eller to personer og når de har fått tilgang til bankkortet og tar det med seg, så viser ofte videobilder og bilder fra uttakene at det er yngre personer, gjerne kvinner, som foretar uttakene, sier politioverbetjent Jevnaker.

Kjenninger av politiet

Modusen har vært kjent for politiet fra tidligere saker over en lengre periode. Politiet har tidligere gjort flere pågripelser i denne perioden. Men fra høsten 2016 økte omfanget av slike bedragerier i Oslo betraktelig. Dette medførte et sterkere fokus på denne type saker.

Siden det første registrerte tilfellet høsten 2016, har politiet etterforsket nærmere 50 tilfeller. Politiet sier til Åsted Norge at de har identifisert flere forskjellige grupperinger som har vært, eller er, aktive med bedrageriene.

Totalt har de forskjellige grupperingene tømt ofrenes bankkontoer for ca. 800.000 kroner på disse få månedene.

KJENNINGER AV POLITIET: – Dette miljøet kan også knyttes til andre typer bedragerier fra tidligere. Ofte går dette ut på å lure eldre mennesker, sier politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon til Åsted Norge. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE
KJENNINGER AV POLITIET: – Dette miljøet kan også knyttes til andre typer bedragerier fra tidligere. Ofte går dette ut på å lure eldre mennesker, sier politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon til Åsted Norge. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Politiets etterforskning viser videre at de forskjellige grupperingene er i kontakt med hverandre gjennom samme miljø og ofte har familiære bånd. Det er uvisst hvor organisert kriminaliteten er, men politiet erfarer at metoden for å lure de eldre er så lik at de forskjellige grupperingene antas å ha lært av hverandre.

De fleste personene politiet knytter til bedrageriene er norske statsborgere, men også til dels svenske statsborgere. Noen få kommer fra andre land i Europa. Politiet beskriver flere av personene innblandet i bedrageriene som kjenninger av politiet.

– Dette miljøet kan også knyttes til andre typer bedragerier fra tidligere. Ofte går dette ut på å lure eldre mennesker. Man har tidligere sett de som teppeselgere. De har nå begynt å utgi seg for å være fra skadedyrkontrollen, eller hjemmehjelpen, og de er stadig kreative for å ikke bli gjenkjent. TV-reparatør er en av de modusene som har vart et halvt års tid. Vi utelukker ikke at de går over til en ny modus utover vårparten, sier politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon til Åsted Norge.

Vet du hvem denne kvinnen er?
ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook