MEDALJESANKER: Ole Einar Bjørndalen gir Johannes Thingnes Bø en klem etter søndagens jaktstart. Veteranen tok bronse foran Thingnes Bø på sølvplassen. Martin Fourcade var utilnærmelig på veien mot gullet.
MEDALJESANKER: Ole Einar Bjørndalen gir Johannes Thingnes Bø en klem etter søndagens jaktstart. Veteranen tok bronse foran Thingnes Bø på sølvplassen. Martin Fourcade var utilnærmelig på veien mot gullet. Foto: Roald, Berit

Thingnes Bø tok VM-sølv – Bjørndalen imponerte med bronse

– Da hun skjøt 20 treff, mistet jeg stemmen. Jeg vekket Xenia, hun var på et annet rom, sier Ole Einar Bjørndalen etter jubeldagen i familien.

Ole Einar Bjørndalen (43) har forsterket legendestatusen ytterligere.

20 år etter at han tok sin første VM-medalje har tidenes beste skiskytter gjort det igjen.

Føles som en seier
Bjørndalen gikk seg opp fra åttendeplass på sprinten til VM-bronse på herrenes jaktstart i VM i Hochfilzen etter bare ett bomskudd.

– Akkurat nå rangerer jeg bronsen veldig høyt. Jeg gjorde det ikke så bra i går, men i dag følte jeg meg sprekere og hadde fantastiske ski, sier Bjørndalen til TV 2.

Johannes Thingnes Bø gjorde den norske jubeldagen enda bedre da han parkerte Bjørndalen like før mål og tok VM-sølv for andre dag på rad, til tross for tre bomskudd.

Gullet gikk ikke overraskende til verdens beste skiskytter, Martin Fourcade.

Vekket datteren med jubel
Dermed ble VM-søndagen en jubeldag for familien Domratsjeva-Bjørndalen.

Konen Darja gikk inn til sølv på kvinnenes jaktstart bare timer i forveien av Bjørndalens 45. VM-medalje.

– Jeg var ganske kald og rolig da jeg så rennet hennes. Da hun skjøt 20 treff, mistet jeg stemmen. Jeg vekket Xenia, hun var på et annet rom, sier Bjørndalen.

Han er stum av beundring over hva konen, som fødte datteren Xenia 1. oktober i fjor, har klart.

– Det er helt utrolig. Det betyr nok enda mer det hun gjorde enn mitt løp. Hun gjorde et fantastisk renn. Det er helt utrolig.

Lånte bort god-skiene
Tarjei Bø leverte en flott jaktstart og gikk i mål til niendeplass med to bomskudd – det siste kom på den siste skytingen da stryningen hadde los på medalje.

– Den kommer jeg til å huske resten av karrieren, sier Bø til NRK.

Etter målgang kunne han avsløre at brødrekjærlighten fremdeles er stor. På jaktstarten fikk nemlig lillebror Johannes låne hans beste skipar.

– Ja, det beste paret vi testet var mitt. Jeg sa at det kan du få siden du har størst sjanse på medalje, sier Bø til TV 2.

– Jeg og Johannes samarbeider veldig bra. Vi er veldig ærlig med hverandre. Den som har størst sjanse, må få lagt til rette for å prestere best mulig. Når vi hadde et skipar som var litt bedre enn det andre, var det forjent at han fikk det beste.

Fem rett ned
For Johannes kunne det fort endt med en plass utenfor pallen. Ett bomskudd på hver av de tre første skytingene førte ham i en posisjon der han måtte skyte fullt hus på siste stående for å ha en mulighet på medalje. Det klarte han med en forrykende serie.

– Jeg stiller meg opp på skive åtte og har fått en billig fjerderunde. Jeg så at andre hadde bommet. Jeg visste at fem raske treff var det eneste som skulle til. Jeg var på skuddhold til medalje, sier Thingnes Bø, som i kunne glise over sølvet i langt større grad enn dagen i forveien.

– Det er stor forskjell. Skulle jeg tatt Fourcade i dag, måtte jeg hatt 19, kanskje 20 treff.

Fourcade var i en egen klasse og befestet sin posisjon som verdens beste skiskytter, men det er ennå et stykke opp til tidenes skiskytter. Et fjell som er vanskelig å bestige, mener franskmannen.

– Jeg har en følelse av at hver eneste gang jeg er på pallen, er Ole Einar der også. Alle spør meg når jeg vil ta Ole Einars rekord. Svaret er at dersom jeg vil slå rekorden hans, må han slutte å øke rekorden, smiler Fourcade til TV 2.